A căzut Avdiivka, Ucraina a confirmat retragerea forțată de încercuire. Prima victorie majoră a ocupantului rus după Bahmut

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Situația din Avdiivka, oraș încercuit de ruși, la 15 februarie 2024, înainte cu două zile de cădere. Photo source: ISW
Situația din Avdiivka, oraș încercuit de ruși, la 15 februarie 2024, înainte cu două zile de cădere. Photo source: ISW

Armata ucraineană s-a retras din oraşul Avdiivka, oraş din est în care situaţia s-a deteriorat considerabil în ultimele zile, a anunţat generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Conform ordinului primit, (ne-am) retras din Avdiivka pe poziţii pregătite în prealabil", a scris el pe Telegram.

Aceasta este cea mai mare victorie simbolică a Rusiei după eşecul contraofensivei de la Kiev vara trecută.

Joi, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, promisese că va face "tot ceea ce este posibil" pentru a salva trupele aflate în dificultate pe frontul estic, în special la Avdiivka.

După eşecul contraofensivei ucrainene din vară, trupele ruse sunt cele care au trecut la atac, în faţa unei armate ucrainene confruntate cu un deficit de personal şi de muniţii.

2. Președinte... (zelensky-avdiivka_46917200.jpeg)

Președintele Volodimir Zelensky, la Avdiivka, oraș asediat intens de ocupantul rus în estul Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Casa Albă a avertizat, la rândul său, că "Avdiivka riscă să cadă sub control rus", chiar în timp ce ajutorul militar promis de administraţie este blocat de republicani.

Avdiivka este astăzi în mare parte distrusă, însă, potrivit autorităţilor locale, în oraş se mai află în jur de 900 de civili. Moscova speră că, prin capturarea localităţii, va face mai dificile bombardamentele ucrainene ce vizează Doneţkul.

 

Retragerea din Avdiivka , o decizie politică. Oleksandr Sîrskîi, noul comandant al forțelor de apărare ucrainene a evitat un nou Bahmut 2.0 și măcelul

 

Presa rusă a semnalat faptul că, prin căderea zonei fortificate Avdiivka s-au confirmat prognozele făcute anterior de fostul comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi. La sfârșitul anului 2023, generalul a prezis că Avdiivka va fi predată trupelor ruse de ocupație în perioada februarie-martie. În opinia sa, o astfel de decizie va trebui luată pentru a păstra personalul ucrainean.

Comentariul autorului: Probabil că decizia de retragere a trupelor ucrainene din localitatea Avdiivka a fost una în primul rând politică. Practic, partea ucraineană a fost nevoită să facă acest demers, deoarece s-a trezit într-o situație fără speranță, în orașul aproape înconjurat de trupele rusești.

Se poate aprecia că reprezentanții militari ucraineni au acceptat greu această decizie, având în vedere faptul că, inițial, noul comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei a părut dispus să aducă întăriri pentru sprijinirea garnizoanei din Avdiivka.

Astfel, în zonă a fost deplasată una dintre unitățile de elită ale armatei ucrainene, respectiv Brigada 3 Asalt.

Este posibil ca Oleksandr Sîrskîi să fi acceptat în cele din urmă retragerea trupelor, pentru a evita situația de la Bahmut (Artemovsk), unde rezistența inutilă a consumat rezerve importante ale armatei ucrainene.

Potrivit unor analiști occidentali, capturarea localității Avdiivka și eliminarea unităților de elită ucrainene a reprezentat o prioritate pentru Moscova în ajunul celei de-a doua aniversări a începerii invaziei din Ucraina la 24 februarie 2022.

În mod paradoxal, la Kiev, înfrângerea de pe această parte a frontului ar putea să crească ratingul lui Sîrskîi în rândul militarilor, care nu l-au tratat foarte bine din cauza atitudinii sale nemiloase față de subordonați. Astfel, prin insistarea pe latura umanistă a acestei măsuri, conducerea de la Kiev va încerca să convertească eșecul din Avdiivka într-un avantaj menit să sporească încrederea în comandantul-șef, în perspectiva viitoarelor bătălii.

De asemenea, căderea localității Avdiivka, aflată la numai câțiva kilometri de orașul Donețk, reprezintă o oportunitate și pentru autoritățile de la Moscova. Astfel, succesul înregistrat pe frontul din Ucraina ar putea acoperi parțial scandalul declanșat de moartea în închisoare a principalului opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi. De asemenea, acesta poate securiza victoria președintelui rus în perspectiva alegerilor programate pentru luna martie a acestui an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel