A 80-a aniversare a Zilei Z în Normandia. Biden: Nu vom întoarce spatele Ucrainei; vecinii săi ar fi în pericol

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells

În vreme ce războiul continuă în Ucraina la granițele Europei, comemorarea din acest an a acestui punct de cotitură din Al Doilea Război Mondial are o rezonanță deosebită.

Aniversarea are loc într-un an cu multe alegeri, inclusiv pentru Parlamentul European în această săptămână și în SUA în noiembrie. Liderii sunt pregătiți să facă paralele cu cel de-al Doilea Război Mondial și să avertizeze despre pericolele izolaționismului și ale extremei dreapta.

Regele Carol al III-lea al Marii Britanii și regina Camilla au participat joi dimineață la evenimentul comemorativ al Ministerului Apărării din Regatul Unit și al Legiunii Regale Britanice la Memorialul Britanic Normandia de la Ver-sur-Mer.

Charles, în uniformă militară completă, a fost vizibil mișcat când a adus un omagiu celor care au luat parte la debarcări, precum și rezistenței franceze.

„Admirația noastră este veșnică”, a spus Charles, care a vorbit atât în ​​franceză, cât și în engleză. „Să ne rugăm să nu se mai facă niciodată un asemenea sacrificiu”.

 

Ceremonie organizată și la memorialul american din Normandia din Colleville-sur-Mer, Franța

 

În jurul prânzului, Biden și Macron participă comemorării a 80 de ani a Zilei Z din SUA la Cimitirul și Memorialul American din Normandia din Colleville-sur-Mer, Franța.

Președintele SUA Joe Biden a sosit împreună cu prima doamnă dr. Jill Biden, precum și cu președintele francez Emmanuel Macron și Brigitte Macron.

Avioanele au zburat deasupra capului când a început ceremonia. Ulterior, președintele Macron a acordat decorații pentru veteranii americani. Aceștia au fost decorați cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincție civilă acordată în Franța.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a deschis discursul, lăudând soldații americani care au debarcat pe țărmurile Normandiei în urmă cu 80 de ani.

 

”Izolaționismul nu a fost o soluție acum 80 de ani, nu este o soluție nici acum”

 

Secretarul Apărării Lloyd Austin a omagiat, la rândul său, cei 9 mii de militari americani și aliați, căzuți sau răniți în Ziua Z. Oficialul a ținut să precizeze că regulile internaționale instituite după WW II au menținut pacea timp de aproape opt decenii.

"Sa apărăm principiile care au fost posibile datorită Zilei Z. Voi (veteranii) ați salvat lumea", a încheiat șeful Pentagonului.

La rândul său, Joe Biden a declarat că NATO este mai pregătită ca niciodată să se apere.

”SUA investesc în alianțe, nu doar din altruism, ci și pentru propriile interese. Izolaționismul nu a fost o soluție acum 80 de ani, nu este o soluție nici acum”.

În Europa vedem un exemplu sumbru al unei țări invadate de un tiran, continuă Biden. ”Ucraina a fost invadată, dar nu a dat înapoi, cauzând Rusiei pierderi uriașe; numerele sunt șocante -  350 de mii oameni. Nu vom întoarce spatele Ucrainei; dacă am face-o, Ucraina ar fi subjugată, iar Putin nu s-ar opri acolo - vecinii Ucrainei ar fi în pericol, toată Europa ar fi pericol. Nu putem să lăsăm asta să se întâmple", a declarat președintele Biden.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel