50 de ani de la semnarea Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare

Eduard Pascu |
Data publicării:

România acordă o importanţă deosebită promovării neproliferării armelor nucleare atât prin implementarea Tratatului dedicat, cât şi prin participarea activă menită să consolideze neproliferarea nucleară, este mesajul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

"Astăzi se împlinesc 50 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare, document fundamental al arhitecturii internaţionale în domeniul neproliferării nucleare şi dezarmării. România este angajată în susţinerea realizării obiectivelor NPT, reflectate prin cei trei piloni ai săi: neproliferarea nucleară, dezarmarea nucleară şi obţinerea accesului la energie nucleară pentru scopuri paşnice. România reiterează caracterul indispensabil al NPT şi subliniază că este angajată, alături de aliaţii şi partenerii săi, în vederea asigurării succesului Conferinţei de Evaluare a NPT din 2020 (New York, 27 aprilie - 22 mai)", se arată într-un comunicat al MAE.

Un rol distinct în promovarea neproliferării nucleare, precizează sursa citată, revine Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), prin asigurarea securităţii şi siguranţei nucleare, implementarea regimului de garanţii şi verificare, dar şi prin promovarea cooperării în domeniul tehnologiilor şi aplicaţiilor nucleare.

Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare a intrat în vigoare la 5 martie 1970. 190 de state au devenit părţi la acest Tratat. România a ratificat NPT în data de 30 ianuarie 1970. O dată la fiecare cinci ani au loc Conferinţe de Evaluare (RevCon) a implementării NPT. Conferinţele urmăresc asigurarea atingerii obiectivelor NPT şi reflectă eforturile statelor părţi pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul fiecăreia dintre cele trei dimensiuni ale Tratatului: prevenirea proliferării armelor şi tehnologiilor nucleare, dezarmarea nucleară şi promovarea cooperării în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel