Piatră de hotar pentru Bulgaria. Zborul inaugural al primului F-16 Viper, în cea mai modernă versiune, a fost anunțat pentru finalul lui 2024

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion F-16 Fighting Falcon Block 70/72 Viper. Foto: Lockheed Martin
Avion F-16 Fighting Falcon Block 70/72 Viper. Foto: Lockheed Martin

Ministrul bulgar al apărării Todor Tagarev, ambasadorul bulgar Georgi Panayotov și comandantul-șef al forțelor armate Emil Eftimov au vizitat uzina Lockheed Martin, unde au fost informați cu privire la progresele înregistrate în ceea ce privește producția de avioane F-16 Block 70 pe care le-a comandat Bulgaria, se precizează într-un comunicat de presă al companiei Lockheed Martin.

În prezent, șapte avioane F-16 bulgare se află în diferite stadii de producție, zborul inaugural al primului F-16 Block 70 comandat de Sofia fiind programat pentru sfârșitul anului 2024.

,,Bulgaria primește un avion de luptă de ultimă generație, testat și dovedit, care va garanta zeci de ani de securitate și interoperabilitate cu NATO în secolul XXI. Suntem mândri că cel mai avansat F-16 produs vreodată va contribui la consolidarea securității naționale a Bulgariei", a declarat OJ Sanchez, vicepreședinte și director general in cadrul companiei Lockheed Martin.

În septembrie 2023, au apărut primele informaţii că Lockheed Martin a fost contractată de Ministerul bulgar al Apărării pentru a produce un al doilea lot de avioane de luptă F-16.

Producția celui de-al doilea lot de avioane de vânătoare F-16 este prevăzută până în 2027, cu transferul aeronavelor în două loturi până în 2030.

În cadrul contractului din 2018, guvernul bulgar a comandat 16 avioane de vânătoare F-16 în versiunea Block 70/72 pentru a înlocui o veche flotă de avioane de vânătoare MiG-29.

Inițial, primele avioane de vânătoare trebuiau să intre în dotarea Forțelor Aeriene Bulgare în perioada 2023-24, dar termenul a fost modificat. Din acest motiv, Bulgaria a fost nevoită să continue să opereze MiG-29, apelând la recondiționarea motoarelor la o companie din Polonia.

În septembrie 2022, guvernul bulgar a decis să achiziționeze un al doilea lot de avioane de luptă F-16. Valoarea totală a contractului este estimată la 1,3 miliarde de dolari americani, care include echipamentele și instruirea aferente. Recent, s-a raportat că Slovacia a primit primele două avioane de luptă F-16V Block 70.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel