Uniunea Europeană a convenit aplicarea celui de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Cătălin Costea  |
Data publicării:

Comisia Europeană a salutat astăzi adoptarea de către Consiliul UE a celui de-al optulea pachet de sancțiuni puternice împotriva Rusiei, ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei. 

Pachetul introduce noi interdicții de import, în valoare de 7 miliarde de euro, pentru a reduce veniturile Rusiei, precum și restricții la export. De asemenea, sancțiunile pun bazele unui cadrul legal pentru implementarea plafonului prețului petrolului prevăzut de G7. Mai exact, acest pachet conține următoarele elemente:

 

Listări suplimentare

 

Au fost sancționate noi persoane și entități. Acestea îi vizează pe cei implicați în invazia Rusiei, anexarea ilegală și referendumurile false din teritoriile ocupate din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Au fost incluse noi persoane fizice și entități care lucrează în sectorul apărării, cum ar fi oficiali de rang înalt și militari, precum și companii care sprijină forțele armate ruse. De asemenea, UE continuă să vizeze actorii care răspândesc dezinformarea în contextul războiului.

 

Extinderea restricțiilor la regiunile Herson și Zaporojie

 

Măsurile restrictive care se aplicau anterior doar zonelor controlate neguvernamental din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina au fost extinse pentru a acoperi și noile regiuni pretinse de Rusia, respectiv Herson și Zaporojie.

 

Noi restricții la export

 

Au fost introduse restricții suplimentare la export prin care se urmărește reducerea accesului Rusiei la articole militare, industriale și tehnologice, precum și capacitatea acesteia de a-și dezvolta sectorul de apărare și securitate.

Acestea includ interzicerea exportului de cărbune, inclusiv cărbune de cocsificare (utilizat frecvent în industria rusă), componente electronice specifice (identificate în armele rusești), produse tehnice utilizate în sectorul aviației, precum și anumite substanțe chimice.

A fost adăugată o interdicție privind exportul de arme de calibru mic și alte bunuri, în temeiul Regulamentului antitortură.

 

Noi restricții de import

 

Au fost convenite restricții suplimentare la import în valoare de aproape 7 miliarde EUR. Acestea includ, interzicerea importului de produse din oțel, mașini și aparate, materiale plastice, vehicule, textile, încălțăminte, piele, ceramică, anumite produse chimice și chiar bijuterii care nu sunt din aur.

 

Implementarea plafonului prețului petrolului G7

 

Pachetul de astăzi marchează începutul implementării în UE a acordului G7 privind exporturile rusești de petrol. În timp ce interdicția UE privind importul țițeiului rusesc pe mare rămâne în vigoare, noua prevedere privind plafonul de preț ar permite operatorilor europeni să întreprindă și să sprijine exportul petrolului rusesc către țări terțe, cu condiția ca prețul acestuia să rămână sub un „plafon” prestabilit. Acest lucru va ajuta la reducerea în continuare a veniturilor Rusiei, menținând în același timp stabile piețele globale de energie prin aprovizionarea continuă. Astfel, măsura va contribui la combaterea inflației și la stabilizarea costurilor cu energia.

Această măsură ar putea intra în vigoare după 5 decembrie 2022 pentru țiței și 5 februarie 2023 pentru produsele petroliere rafinate, însă necesită o nouă decizie a Consiliului.

 

Restricții la întreprinderile de stat

 


Pachetul de astăzi interzice cetățenilor UE să ocupe posturi în organele de conducere ale anumitor întreprinderi ruse de stat.

De asemenea, interzice toate tranzacțiile cu Registrul Maritim al Rusiei, instituție care a fost adăugată pe lista întreprinderilor ruse de stat care fac obiectul unei interdicții de tranzacție.

 

Consultanță financiară, IT și alte servicii de afaceri

 

Interdicțiile existente asupra activelor cripto au fost înăsprite prin interzicerea tuturor conturilor sau serviciilor de custodie cu active cripto, indiferent de valoarea “portofelului” (anterior erau permise sume de până la 10.000 EUR).

Pachetul extinde sfera serviciilor care nu mai pot fi furnizate guvernului Rusiei sau persoanelor juridice stabilite în Rusia. Acestea includ acum consultanță IT, consultanță juridică, servicii de arhitectură și inginerie, elemente care pot slăbi capacitatea industrială a Rusiei, dependentă de importul acestor servicii.

 

Descurajarea eludării sancțiunilor

 

UE a introdus un nou criteriu de listare, care îi va permite să sancționeze persoanele sau entitățile care încalcă sau facilitează încălcarea sancțiunilor.

Sancțiunile UE împotriva Rusiei se dovedesc eficiente. Ele afectează sistematic capacitatea Rusiei de a fabrica noi arme și de a le repara pe cele existente, precum și capacitatea de transport de materiale.

“UE este unită în solidaritatea sa cu Ucraina și va continua să sprijine Ucraina și poporul său împreună cu partenerii săi internaționali, inclusiv prin sprijin politic, financiar și umanitar suplimentar”, se precizează în încheierea comunicatului oficial al Comisiei Europene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel