Un ''avion misterios'' a fost văzut în spaţiul aerian al Ucrainei: Au ajuns sau nu aeronavele F-16 la Kiev?

S.I. Catalin |
Data publicării:

O aeronavă misterioasă de culoare neagră sau albastru închis a fost văzută pe cer deasupra Ucrainei. Expertul militar ucrainean Oleg Jdanov a răspuns la întrebarea adresată de agenţia de presă UNIAN dacă aceasta aeronavă ar fi putut fi unul dintre avioanele de vânătoare american F-16 pe care ucrainenii le aşteaptă atât de mult.

,,Culoarea albastru închis este, printre altele, una dintre variantele de colorare folosite pe aeronavele noastre. Multe dintre avioanele noastre sunt vopsite în două culori. Partea superioară a fuzelajului este vopsită într-o singură nuanță, iar partea inferioară poate fi vopsită într-o altă nuanță sau poate avea camuflaj pe ea. Există diferite opțiuni", a precizat Jdanov, potrivit UNIAN.

Potrivit lui Jdanov, el nu a observat încă niciun indiciu că F-16 se află deja în Ucraina.

,,Eu nu aș grăbi lucrurile. În prezent, în cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene nu există aproape niciun F-16. Cred că instruirea piloților este în curs de desfășurare, instruirea personalului tehnic este în curs de desfășurare. Noi doi am citit periodic despre asta în presa occidentală. În concluzie, avioanele F-16 vor sosi în Ucraina așa cum s-a planificat: sfârșitul lunii februarie - începutul lunii martie. Cel mai probabil, vom primi primul avion în martie", a declarat expertul.

El consideră că, dacă F-16 ar fi fost deja în Ucraina, rușii ar fi "sunat în toate trâmbițele". "Deocamdată, ei doar își țin respirația și tremură, se gândesc, trăiesc cu ideea că F-16 urmează să apară aici".

Reamintim că, zilele trecute, comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleshchuk, a declarat că Ucraina ia în considerare o serie de alte avioane pentru a consolida și dezvolta aviația de luptă: "Prioritatea astăzi, desigur, este însușirea avionului F-16, pe care piloții ucraineni sunt deja recalificați. Cu toate acestea, specialiștii noștri analizează și alte oportunități pentru a crește în ansamblu potențialul de luptă al aviației".

 

Ucraina nu a exclus posibilitatea angajării unor piloţi de F-16 aflaţi în rezerva care să lupte pentru cauză sa

 

Expertul militar Oleg Jdanov a răspuns la întrebarea dacă piloții din țările partenere ale Ucrainei pot participa la războiul împotriva Rusiei pe avioane de luptă F-16, asta dacă semnează un contract cu Armata ucraineana.

,,Da, ei pot. Pentru a face acest lucru, ei trebuie să demisioneze din cadrul forțelor armate de care aparţin, dacă sunt în activitate, să vină aici, dacă țara permite acest lucru, și să semneze un contract. Mai departe - să lupte în cadrul Forţelor Armate Ucrainene în funcție de pregătirea lor militară. Acest lucru este valabil nu numai pentru piloți", a spus el.

Potrivit lui Jdanov, posibilitatea participării piloților străini a fost discutată anul trecut: "Când a devenit clar că avioanele ne vor fi date, una dintre idei a fost aceea de a aduce piloți de F-16 în rezervă pentru a accelera transferul".

Cu toate acestea, se pare că decizia nu a fost luată în favoarea acestei idei, a adăugat Jdanov: ,,Se pare că la un anumit nivel politic s-a decis ca piloții să fie exclusiv ai noștri, că este mai bine să pregătim piloți inclusiv pentru viitor. Și astfel - da. În mod realist, ei pot semna un contract și pot lupta. Principalul lucru este să aibă avioane pe care să lupte. Este posibil să găsim piloți doritori, dar avioanele - acest lucru deja este problematic''.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel