Un avion de vânătoare Su-30SM s-a prăbușit în Regiunea Tver din vestul Rusiei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciul de presă al Regiunii Militare Vest din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a anunțat că, pe 22.09.2020, un avion de vânătoare de tip Su-30SM s-a prăbușit în Regiunea Tver. Piloții aeronavei au reușit să se catapulteze și au fost recuperați.

,,Pe 22 septembrie, în Regiunea Tver, un avion de vânătoare Su-30SM al Regiunii Militare Vest s-a prăbușit, în timpul efectuării unui zbor planificat de instrucție și antrenament”, se arată în comunicatul de presă.

“Echipajul aeronavei s-a catapultat, iar după aterizare a luat legătura cu baza. În prezent, membrii echipajului au fost evacuați și se află pe aerodromul de dislocare”, au menționat reprezentanții regiunii.

Potrivit precizărilor acestora, avionul a căzut într-o zonă împădurită și nu există pagube la sol.

Pentru stabilirea cauzelor accidentului, la fața locului a fost trimisă o comisie a Regiunii Militare Vest.

Su-30SM este un avion de vânătoare de generație 4++, dezvoltat de Biroul de Proiectare și Construcții Sukhoi și produs la Corporația de aviație Irkut din Irkutsk. Ambele societăți fac parte din Corporația Întrunită Constructoare de Avioane (OAK). Aeronava este destinată pentru obținerea supremației aeriene, blocarea aerodromurilor adversarului în adâncimea tactică a dispozitivului de luptă, precum și pentru distrugerea țintelor aeriene, terestre și maritime, inclusiv noaptea și în condiții meteorologice dificile.

Avionul Su-30SM a fost produs în serie și livrat la trupe începând din anul 2013. Avioanele de acest tip sunt cele mai numeroase aeronave de vânătoare moderne din dotarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. Acestea au primit deja în înzestrare peste 100 de avioane de acest tip.

De asemenea, avioanele din familia Su-30 sunt cele mai populare și la export. Pe lângă Federația Rusă, de avioane de vânătoare Su-30SM mai dispun Forțele Aeriene ale Armeniei, Republicii Belarus și Kazahstanului. Variante pentru export ale avionului au fost livrate Chinei, Indiei, Vietnamului, Malaeziei, Algeriei și altor state.

Comentariul autorului: La prima vedere, indicii precum catapultarea piloților și dirijarea aeronavei către o zonă nelocuită arată o posibilă problemă tehnică la bordul aeronavei.

Cel mai probabil, avionul aparține Regimentului 14 Aviație Vânătoare - Kursk (aerodromul Halino) din cadrul Diviziei 105 Aviație Mixtă - Voronezh a Armatei 6 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană - Sankt Petersburg.

În compunerea regimentului se află două escadrile de avioane de acest tip (24 de aeronave), primite în înzestrare în perioada 2017-2018.

Trebuie precizat faptul că, în Federația Rusă, avioanele de vânătoare de tip Su-30SM sunt întrebuințate atât de Forțele Aerocosmice, cât și de Aviația Forțelor Navale. Ca un semn distictiv, avioanele Forțelor Aerocosmice au numere de bordaj roșii, iar cele ale Aviației Forțelor Navale numere de bordaj albastre.

Începând din anul 2012, Ministerul rus al Apărării a contractat, în total, 116 avioane de vânătoare de tip Su-30SM, din care 88 sunt destinate Forțelor Aerocosmice, iar 28 Aviației Forțelor Navale. Până în prezent, au fost livrate 91 de avioane pentru Forțele Aerocosmice și 22 pentru Aviația Navală.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel