Speculații privind achiziția de Spyder a României. Certitudine: VL MICA ca propunere. Gen. Mîndrescu: Idealul e o apărare stratificată încât să nu treacă nimic

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană de tip VL MICA. Foto: MBDA
Sistem de apărare antiaeriană de tip VL MICA. Foto: MBDA

În aceste zile au apărut informații în presă cu privire la interesul României pentru achiziționarea sistemului de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie de acțiune Spyder - dezvoltat de compania israeliană Rafael.

Informația a fost inițial publicată de Breaking Defense, care citează surse israeliene, și analizată de DefenseRomania.

Astfel, în prezent sunt în curs de negocieri la diferite niveluri pentru sistemul israelian Spyder următoarele state: Belgia, Bulgaria, Ungaria, Polonia și România.

Sistemul de apărare antiaeriană Spyder încorporează cele mai avansate rachete aer-aer, rachetă cu infraroșu Python-5, rachetă cu radar activ I-Derby și rachetă cu rază lungă de acțiune I-Derby ER. Spyder LR poate intercepta amenințări aeriene cu o rază de acțiune de la 2 la 80 km și la o altitudine de până la 20 km.

Dacă informația privind Spyder e momentan la stadiul de speculație, ce știm sigur însă e că de mai mulți ani România își propune să achiziționeze sisteme de tip SHORAD - sisteme de apărare pe rază scurtă (Short Range Air Defense - SHORAD), dar și VSHORAD  (Very Short Range Air Defense).

Dacă despre tancuri, obuziere și blindate s-au vorbit pentru 2023, de la nivelul Ministerului Apărării nu au apărut informații privind sistemele de apărare antiaeriană.

Cert e că achiziția de sisteme antiaeriene de ultimă generație Patriot, cu rază lungă de acțiune, va trebui completată de achiziția sistemelor cu rază scurtă și medie, dar și cele portabile de tip MANPADS.

Cu alte cuvinte, nu poți folosi Patriot pentru a doborî drone.

 

Apărarea antiaeriană perfectă: Nu trece nimic, de la drone, avioane și rachete

 

3. Sistem Spy... (spyder-israel-rafael_60194900.jpeg)

Sistem Spyder, sursă foto: Rafael

Generalul (r.) Mircea Mîndrescu, analizând posibila achiziție a sistemului Spyder de către România, explicat importanța unei apărări antiaeriene stratificate. 

„Avem nevoie de asemenea sisteme (n.r. vorbim la modul general despre sisteme cu rază mică și medie de acțiune). Apărarea antiaeriană trebuie gândită pe categorii de amenințări aeriene. Combaterea avioanelor militare și a rachetelor de croazieră spre exemplu se face în mod diferit. Iar pentru combaterea rachetelor balistice ai nevoie de altfel de capabilitate.

Apărarea antiaeriană trebuie planificată în funcție de amenințare și trebuie făcută pe etaje, supraetajată, stratificată. Astfel încât să nu treacă nimic datorită acestor staturi de apărare antiaeriană care neutralizează toate tipurile de amenințare”, a explicat generalul (r.) Mîndrescu, în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN. El a explicat și faptul că scutul antiaerian Aegis Ashore de la Deveselu are obiectivul de a combate alt tip de amenințare.

 

Spyder o speculație / MICA VL GBAD (Ground Based Air Defence) - o certitudine privind propunerea făcută către România

 

2. Sistem tha... (vl-mica_73896900.png)

Sistem thailandez de apărare antiaeriană de tip VL MICA. Foto: Forțele Aeriene Regale Tailandeze

Dacă achiziția sistemului israelian Spyder e momentan o speculație, avem o certitudine totuși: Gigantul european MBDA a propus de mai mult timp României sisteme MICA VL cu rază scurtă și medie de acțiune.

Anul trecut, Arnaud Rousset, Vice-President Europe MBDA, a confirmat în exclusivitate pentru DefenseRomania că MBDA își menține propunerea către România: VL MICA în programul SHORAD și Mistral 3 în VSHORAD.

„În ceea ce privește sistemul VL MICA GBAD, MBDA va continua să îl dezvolte. După cum știți, Ministerul francez al Apărării a atribuit MBDA un contract pentru dezvoltarea unei versiuni actualizate a MICA, denumită MICA New Generation (NG), pentru a îmbunătăți, în primul rând, capacitățile de interceptare și apărare ale avioanelor de luptă RAFALE.

Datorită inovațiilor tehnologice pe care le încorporează, rachetele VL MICA NG oferă capabilități îmbunătățite de a face față țintelor precum UAV-uri sau avioane de mici dimensiuni, precum și amenințărilor cu care ne vom confrunta în viitor.

În perspectiva programului SHORAD/VSHORAD, ambele opțiuni se află pe masă, iar MBDA va continua să lucreze îndeaproape cu Forțele Armate Române pentru a oferi cea mai bună soluție tehnică și operațională pentru a răspunde cerințelor României”, ne-a transmis Arnaud Rousset, reprezentantul gigantului european MBDA, într-un interviu pe care ni l-a acordat anul trecut.

Totodată, se mai știe că și nemții de la Diehl și-au manifestat interesul pentru acest program, cu sistemul de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune IRIS-T. 

Astfel că ne așteptăm la o competiție acerbă în cazul în care programul va fi demarat de MApN și, desigur, în funcție de cerințele care le va solicita România, se vor separa și apele. Până atunci rămân multe speculații.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel