Senatul SUA aprobă vânzarea F-16 către Turcia

Foto: Forțele aeriene turce
Foto: Forțele aeriene turce

Senatul a votat joi cu 13-79 împotriva unei rezoluții care ar fi blocat o vânzare de F-16 în valoare de 23 de miliarde de dolari către Turcia, pe care administrația Biden a aprobat-o luna trecută.

Timp de câțiva ani, Turcia a încercat să deblocheze vânzarea, care include 40 de F-16 noi produse de Lockheed Martin, precum și kituri de modernizare pentru 79 de avioane de luptă din flota sa actuală.

Departamentul de Stat a aprobat în cele din urmă vânzarea când Turcia a ratificat aderarea Suediei la NATO, după ce a blocat acest proces mai bine de un an.

Luna trecută, președintele Biden a trimis miercuri o scrisoare către patru membri de rang înalt ai Congresului în care îi îndeamnă să aprobe rapid o vânzare de 20 de miliarde de dolari a avioane de luptă F-16 către Turcia, în urma votului Parlamentului Turciei pentru a permite Suediei să adere la NATO.

Republicanul de Kentucky, Rand Paul, care a introdus rezoluția de blocare a vânzării, a adus ca argumente „probleme semnificative legate de drepturile omului” din Turcia.

„De asemenea, rămân profund îngrijorat de implicațiile strategice negative ale acestei vânzări propuse, având în vedere acțiunile militare nesăbuite ale Turciei din ultimii ani”, a spus Paul înaintea votului din Senat.

Paul a menționat că un F-16 american a doborât o dronă turcească în octombrie în nord-estul Siriei, unde trupele americane susțin forțele majoritare kurde Ankara le consideră o organizație teroristă. El a subliniat, de asemenea, desfășurarea de F-16 de către Turcia în Azerbaidjan în 2020, în timpul războiului cu Armenia pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah.

Sprijinul Senatului pentru vânzarea F-16 către Turcia

Președintele Senatului pentru Relații Externe, Ben Cardin, a apărat vânzarea pe jos, după ce președintele Biden a dat undă verde luna trecută.

„M-am consultat îndeaproape cu cele mai înalte niveluri ale administrației Biden despre această tranzacție timp de câteva luni”, a spus Cardin. „Cred că îmi împărtășesc preocupările și cred că facem progrese.”

Cardin a susținut că invadarea Ucrainei de către Rusia a prezentat un imperativ strategic pentru aderarea Suediei la NATO, precum și necesitatea de a moderniza capacitățile Turciei în cadrul alianței. El a spus că vânzarea va moderniza „flota învechită de F-16 a Turciei la un model mai capabil, un model compatibil cu Statele Unite”.

„Turcia este cheia apărării flancului sudic al NATO”, a spus Cardin. „Găzduiește o prezență militară majoră a SUA, iar flota F-16 a Turciei contribuie la NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este esențială pentru securitatea noastră națională”.

De asemenea, Departamentul de Stat a aprobat o vânzare de 8,6 miliarde de dolari a avioanelor de luptă F-35 către Grecia luna trecută, în același timp în care a dat drumul la achiziționarea F-16 de către Turcia.

SUA au scos Turcia din programul de coproducție F-35 în 2019, în urma achiziționării de către Ankara a sistemului de apărare antirachetă S-400, din cauza temerilor că Moscova ar putea folosi sistemul său radar avansat pentru a spiona avioanele de luptă americane de generația a cincea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel