Rusia va extinde operațiunile aeriene în Ucraina. Încă un avion de tip A-50U a fost dislocat în Republica Belarus

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit unor imagini ale companiei israeliene ImageSat, care au fost publicate, pe 09.03.2022, pe rețelele de socializare, Rusia a dislocat încă un avion de avertizare timpurie și control de tip A-50U pe aerodromul Baranovichi din vestul Republicii Belarus (aproximativ 420 de kilometri de Kiev). Anterior, pe aerodrom se aflau două aeronave de acest tip, care au fost implicate în operațiunea militară specială din Ucraina.

În opiniile experților militari, suplimentarea aeronavelor A-50U de pe teritoriul Republicii Belarus, indică planurile oficialilor de la Moscova de a extinde loviturile aeriene executate asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei.

Imaginile din satelit arată, de asemenea, sosirea pe aerodromul Baranovichi și a două elicoptere rusești de transport militar de tip Mi-26. Acestea sunt capabile să transporte mărfuri cu o greutate de până la 20 de tone sau 82 de militari, cu armamentul și echipamentele din dotare.

Avionul de avertizare timpurie și control (AWACS) de tip A-50 a fost dezvoltat pe baza aeronavei de transport Il-76 și este destinat pentru căutarea și urmărirea țintelor aeriene, terestre și de la suprafața apei, precum și pentru dirijarea către ținte a avioanelor de vânătoare și de asalt.

De asemenea, avionul poate fi întrebuințat și în calitate de post de comandă aerian. Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit în dotare avioane de tip A-50 începând din anul 1985. Ulterior, acestea au suferit mai multe modernizări.

Comentariul autorului: În Federația Rusă au fost produse, în total 31 de avioane AWACS de tip A-50. Aproximativ 20 dintre acestea se află în exploatare, restul fiind conservate și păstrate în rezervă.

Aeronavele A-50 sunt incluse în dotarea Regimentului 144 Aviație - Ivanovo (aerodrom Severny) aflat în compunerea Aviației Militare de Transport. Din datele aflate la dispoziție rezultă faptul că regimentul dispune de 13 avioane A-50 și șase A-50U.

Partea rusă folosește avioanele AWACS în timpul activităților militare de amploare desfășurate de Aviația cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) sau Aviația Operativ-Tactică. De asemenea, în permanență, un avion de acest tip este dislocat în cadrul Bazei Aeriene Khmeimim din Siria, întrebuințată de Forțele Aerocosmice ruse.

De regulă, la acțiunile de pregătire pentru luptă ale armatei ruse participă una sau maxim două avioane A-50.

Dislocarea simultană în Republica Belarus a trei aeronave de acest tip arată amploarea activităților aeriene aflate în curs de desfășurare sau de pregătire la nivelul Forțelor Aerocosmice ale Rusiei.

Probabil că, după ce au obținut supremația în spațiul aerian al Ucrainei, forțele ruse intenționează să întrebuințeze la scară mai largă loviturile aeriene. În acest scop, sunt folosite rachete și bombe din dotarea bombardierelor tactice Su-34 și Su-24M, precum și a avioanelor de asalt Su-25SM(3).  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel