România, parte a coaliției internaționale care ar putea antrena piloții ucraineni pentru operarea avioanelor F-16

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea României. Foto: Forțele Aeriene Române
F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea României. Foto: Forțele Aeriene Române

O coaliție formata din mai multe state occidentale ia în considerare România ca un posibil loc pentru pregătirea piloților ucraineni care vor opera avioanele de vânătoare F-16, au declarat trei oficiali occidentali anonimi pentru Politico.

 

Actuali și foști oficiali ai Pentagonului au declarat pentru Politico că grup de state occidentale "poartă discuţii pentru a negocia semnarea unui contract care presupune efectuarea antrenamentului (n.r. de către piloţii ucrainei) pentru avioanele F-16 într-o locaţie din România" și că este probabil ca "Lockheed Martin, care construiește aeronavele F-16, să efectueze antrenamentul".

Potrivit surselor, țările NATO urmează să anunţe demararea unui program care ar putea face posibil ca  avioanele de luptă occidentale să ajungă în ucraina în câteva luni, a relatat Politico la 21 iunie.

În luna mai, SUA și mai multe țări europene au convenit să creeze o coaliție internațională care să ajute la achiziționarea de avioane de luptă F-16 pentru Ucraina și la antrenarea piloților de vânătoare ucraineni.

La 12 iunie, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că Olanda și alți aliați speră să înceapă în această vară antrenamentul piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16.

"Această vară este ambiția noastră. Și vom vedea dacă acest lucru este realist", a declarat Ollongren, adăugând că, în mod ideal, programul ar trebui să fie pe deplin operațional în termen de șase luni.

Programul de pregătire, care a fost susținut de SUA, include, de asemenea, Belgia și Luxemburg. Franța și Marea Britanie și-au oferit, de asemenea, sprijinul, a adăugat Ollongren.

De asemenea, Danemarca este o posibilă locație pentru programul de pregătire, având în vedere că acolo se află simulatoare de zbor F-16.

Aliații Ucrainei speră că furnizarea de arme, precum avioane de luptă mai avansate, nu numai că va consolida șansele de victorie ale Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, dar va descuraja și orice viitoare agresiune din partea Moscovei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel