Cine sparge gheața și trimite F-16 Ucrainei? Primele speculații: Două-trei escadrile de F-16 transferate de două state din nordul Europei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 ale Țărilor de Jos și Belgiei zboară în formaţie în cadrul unei misiuni de poliţiei aeriană. Sursa foto: Ministerie van Defensie.
Avioane F-16 ale Țărilor de Jos și Belgiei zboară în formaţie în cadrul unei misiuni de poliţiei aeriană. Sursa foto: Ministerie van Defensie.

La câteva ore după ce a devenit clar că Statele Unite nu vor bloca reexportul de avioane F-16 de la aliații europeni către Ucraina, au început să apară primele speculaţii cu privire la cine vor fi donatorii. Astfel, Danemarca și Olanda sunt primele două ţări menţionate că ar urma să furnizeze 45 de avioane de luptă F-16.

Publicaţia ucraineană DefenseExpress a scris că cei mai probabili candidați pentru transferul de avioane F-16 către Ucraina sunt Danemarca și Olanda, care renunţă la aceste aeronave și le înlocuiesc cu F-35. Iar numărul estimat de aeronave care ar putea fi transferate pe termen scurt este de două sau trei escadrile -  adică 24-36 de avioane de luptă.

Această informație nu poate fi confirmată oficial în acest moment. Cu toate acestea, Olanda a semnalat că este unul dintre posibilii furnizori de F-16. În ultimele ore, Olanda a anulat un acord de vânzare a F-16 către compania privată Draken Internaţional. Acest lucru a fost comunicat de către analiştii militarii ai de la Oryxspioenkop. Compania Draken Internaţional, care antrenează piloți, urma să primească 40 de avioane de vânătoare olandeze F-16.

Primele 12 avioane de vânătoare din Olanda au fost deja vândute în 2022. Cu toate acestea, opțiunea pentru alte 28 de avioane de vânătoare nu a fost realizată. În 2021, Ministerul Apărării din Țările de Jos a fost informat că aceste 28 de avioane de luptă ar trebui să fie scoase din uz până în mai 2024. Se presupune că aceste avioane de vânătoare F-16 vor fi transferate către Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

În ceea ce privește avioanele F-16 daneze, în cazul în care Copenhaga decide să-și doneze F-16 Ucrainei, Argentina ar urma să piardă un contract pentru aceste aeronave. Oficialii de la Buenos Aires mizează pe creșterea capacităților forțelor aeriene argentiniene prin achiziționarea de avioane de luptă.

F-16 daneze au fost vehiculate ca o potențială afacere care ar urma să fie încheiată între Buenos Aires și Copenhaga.

Cu toate acestea, Washingtonul trebuie să autorizeze o astfel de vânzare, dar administrația de la Casa Albă a păstrat tăcerea pe acest subiect timp de luni de zile.

Alte țări și-au exprimat, de asemenea, dorința de a dona avioane de luptă Ucrainei. Polonia este una dintre țările europene care până acum a dat semnale similare.

De asemenea, Franța a menționat în repetate rânduri că donarea de Dassault Rafale Ucrainei nu este un subiect tabu, dar o astfel de acțiune va trebui să fie luată în considerare, deoarece nu ar trebui să afecteze capacitatea de luptă a aviației de luptă franceze.

Cu ceva timp în urmă s-a zvonit că Franța ar urma să doneze 40 de avioane de luptă Mirage 2000-9. Informația a fost lansată cu ceva timp în urmă de publicaţia franceză Intelligence Online.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel