Pentru temperarea ambițiilor turcești, Arabia Saudită participă cu avioane F-15 la afișarea forței alături de Grecia

Nicolae iordan |
Data publicării:

Pe 5 ianuarie site-ul grecesc e-today.gr a informat că avioane de luptă saudite vor fi dislocate pe insula Creta, în Marea Mediterană, pentru a participa la exerciții comune cu Grecia.

 

 

Site-ul elen a precizat că, la ordinul prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman, la baza aeriană Souda de pe insula Creta urmează să fie dislocate avioane de luptă saudite F-15, pentru a participa la exerciții comune cu Forțele Aeriene Grecești.

Cotidianul arab "Arabi 21" a precizat că exercițiile comune dintre Arabia Saudită și Grecia se desfășoară în contextul poziției turcești în estul Mediteranei și în Marea Egee. Încercarea lui Erdogan de a reînvia Imperiul Otoman, nu doar în estul Mediteranei și în Marea Egee, ci în întreaga regiune, a creat o axă antiturcă care urmărește contracararea ambițiilor liderului turc.

Dislocarea avioanelor saudite în insula Creta are loc după ce Comandamentul Forțelor Aeriene Grecești a contactat conducerea Forțelor Armate saudite, iar aceasta este preconizată să înceapă după 6 ianuarie 2021.

Arabia Saudită deține a treia cea mai mare flotă de avioane de lupta F-15, după Statele Unite și Japonia, aeronava de luptă americană fiind "coloana vertebrală" a forțelor sale aeriene.

Strânsele relații politice și diplomatice ale Atenei cu Riyadh-ul deschid calea pentru cooperarea militară dintre cele două țări. Dislocarea recentă de către Atena a sistemului de rachete Patriot în Arabia Saudită pentru apărarea instalaţiilor energetice saudite a fost doar începutul programelor comune de instruire.

Grecia se bucură de un sprijin similar și din partea Emiratelor Arabe Unite. În luna august 2020, în contextul acelorași tensiuni dintre Grecia și Turcia, Emiratele Arabe Unite au dislocat patru avioane de luptă F-16 la baza aeriană Souda, care au participat alături de Forțele Aeriene Grecești la exerciții comune timp de 10 zile. De asemenea, în luna decembrie 2020, în largul coastelor orașului egiptean Alexandria, au avut loc exerciții comune ale Egiptului, Greciei, Franței și Ciprului de Sud, la care au participat și Emiratele Arabe Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel