Atacul cu dronă iraniană. Oficiali americani: Sistemul antiaerian Avenger al bazei americane din Siria nu era ”complet funcțional”

Sistem Avenger, DoD
Sistem Avenger, DoD

După ce joi teroriştii au folosit o dronă kamikaze iraniană pentru un atac la joasă altitudine asupra bazei americane din Siria, Statele Unite au efectuat trei atacuri asupra a două facilități ale teroriștilor din estul Siriei.

Militanți susținuți  de Iran au tras asupra bazei americane din Siria, în urma cărora un american a fost ucis și alți cinci au fost răniți. Washingtonul a răspuns cu trei lovituri aeriene împotriva unor instalaţii folosite de grupări afiliate Corpului Gardienilor Revoluţiei.

Două avioane de luptă F-15E ale Forțelor Aeriene au efectuat trei lovituri aeriene în cadru cărora au lovit un depozit de muniție și o clădire de control din apropiere, precum și o locație de colectare a informațiilor din estul Siriei, au declarat doi înalți oficiali militari americani.

Atacul cu dronă 'de origine iraniană' a avut loc joi la ora 13.38 (10.38 GMT) împotriva unei instalaţii de mentenanţă a unei baze în apropiere de Hasakah, în nord-estul Siriei, a indicat Pentagonul într-un comunicat.

Persoana decedată este un subcontractor, iar răniţii sunt cinci soldaţi şi un alt subcontractor, tot americani. Doi dintre răniţi au fost îngrijiţi la faţa locului, iar ceilalţi au fost evacuaţi spre Irak.

 

Sistemul antiaerian al bazei Hasakah

 

S-ar părea că principalul sistem de apărare aeriană al bazei militare „nu era pe deplin operațional” la momentul respectiv.

Un oficial american a declarat pentru NYTimes că este posibil ca sistemul de apărare Avenger să fi avut o problemă de întreținere

Baza de lângă Hasaka are și alte sisteme de apărare, dar nici aceste sisteme combinate nu sunt infailibile, au spus oficialii. Pentagonul și alți oficiali americani au spus că sunt reticenți în a discuta eventualele slăbiciuni sau eșecuri ale rețelei de apărare stratificate pentru a evita să ofere adversarilor din regiune vreun avantaj.

Generalul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a menționat că radarul apărării aeriene funcționează, dar a refuzat să discute orice alte detalii ale sistemului, invocând securitatea operațională și o investigație a Comandamentului Central al armatei.

Întrebat dacă Statele Unite consideră Teheranul responsabil pentru moartea unui cetățean american, generalul Ryder a spus: „Iranul susține cu siguranță aceste grupuri și, implicit, are responsabilitatea de a se asigura că nu contribuie la insecuritate, instabilitate. Dar în mod clar, ei continuă să facă asta”.

Atacurile americane vizate de represalii sunt importante, dar suficient de puțin probabile pentru a descuraja comportamentul Iranului sau acțiunile împuterniciților săi, cred specialiștii citați de NYT.

Corpul Gardienilor Revoluţiei constituie braţul ideologic al armatei iraniene şi a fost desemnat grupare teroristă de către Washington.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel