Modernizări esențiale pentru Gripen. Un nou motor, un radar performant și interoperabilitate maximă între versiuni vor fi noile atuuri ale avionului de luptă suedez 

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 16 decembrie, compania Saab și Administrația suedeză a mijloacelor de apărare (FMV) au semnat un contract prin care Saab se angajează să modernizeze și să asigure operabilitatea continuă a aeronavei de luptă JAS 39 Gripen C/D.

Valoarea contractului este de aproximativ 340 de milioane de dolari, iar perioada de derulare este 2023-2029. Contractul include, de asemenea, opțiuni care îi permit FMV să plaseze comenzi suplimentare pentru îmbunătățirea capacității de luptă a aeronavei în cursul anului 2023.

Modernizările vor oferi Suediei o capabilitate de luptă mai eficientă și mai puternică. Aeronava va fi echipată cu o nouă versiune a motorului, va primi un sistem de război electronic mai eficient și va avea o nouă capacitate a sarcinii utile care îi va aduce creșterea puterii de foc.

De asemenea, modernizările vizează o avionică pregătită pentru viitor, care, printre alte caracteristici, permite actualizări rapide de software ale funcției senzorului.

Nu în ultimul rând, contractul prevede instalarea pe aeronave a celei mai recente versiuni de radar AESA de la Saab, PS-05/A Mark 5, care oferă performanțe sporite avionului de luptă, punând accent pe extinderea razei de descoperire și urmărire a țintelor.

Această actualizare va oferi Forțelor Aeriene Suedeze o capabilitate de luptă semnificativ mai puternică. Contractul este un mare pas înainte atât în ceea ce privește componentele hardware și software, cât și performanța și funcționalitatea radarului și va asigura viitorul capacității operaționale a Gripen C/D”, a declarat Jonas Hjelm, șef de departament la Saab Aeronautics.

În același timp, modernizarea avioanelor va permite o mai bună interoperabilitate între Gripen C/D și Gripen E, în principal prin actualizarea sistemelor de comandă și a legăturilor de date. Interoperabilitatea este o condiție esențială stabilită în contract, deoarece aceste versiuni de aeronave de luptă vor fi utilizate în paralel de-a lungul mai multor ani.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel