Ministerul britanic al Apărării: Avionul F-35 care s-a prăbuşit în Marea Mediterană a fost recuperat

S.I. Catalin |
Data publicării:

Un avion de luptă 'invizibil' britanic F-35 care s-a prăbuşit în Mediterana la decolarea de pe portavionul HMS Queen Elizabeth a fost recuperat, au anunţat miercuri responsabili ai NATO şi Ministerul Apărării de la Londra, transmite AFP.

'Operaţiunile vizând recuperarea avionului F-35 britanic din Mediterana s-au încheiat cu succes', a comunicat Ministerul Apărării pe Twitter.

'Aliaţii din NATO Italia şi Statele Unite şi-au adus sprijinul în timpul operaţiunii de recuperare', a precizat comandamentul aerian al NATO pe aceeaşi reţea socială, potrivit Agerpres.

Aparatul F-35B, de fabricaţie americană, a plonjat în mare în ziua de 17 noiembrie la decolarea de pe HMS Queen Elizabeth, principalul portavion britanic, ce revenea dintr-o misiune în regiunea indo-pacifică. Pilotul a reuşit să se catapulteze la timp.

O filmare realizată la bord şi difuzată de media britanice arată avionul căzând în apă de pe rampa de la capătul punţii de decolare. Conform site-ului specializat UK Defence Journal, un marinar suspectat că a divulgat înregistrarea a fost arestat şi trimis în ţară.

Potrivit tabloidului The Sun, responsabili militari britanici sunt de părere că o acoperitoare de motor fusese lăsată din greşeala pe avion, provocând incidentul.

La 22 noiembrie, responsabili britanici şi ai NATO aflaţi la bordul portavionului au dat asigurări pentru AFP că vor fi în măsură să recupereze epava avionului înaintea Rusiei.

Ei nu au dat detalii despre operaţiunea de recuperare, invocând secretul acesteia.

Marea Britanie a primit deja 21 de avioane F-35B fabricate în SUA, cele mai multe fiind destinate celor două portavioane ale sale, HMS Queen Elizabeth şi HMS Prince of Wales. Fiecare avion costă mai mult de 100 milioane de euro.

Aparatele F-35B sunt o variantă a F-35 de generaţia a cincea, capabile de aterizări verticale şi decolări scurte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel