Merkel: Există motive strategice ca statele din Balcanii de Vest să devină membre ale UE

DefenseRomania Team / 06 iul 2021 / 09:28
O hartă a Balcanilor, privind integrarea în UE și NATO, în 2018. Sursă foto: Geopolitical Intelligence Services - www.GISreportsonline.com
O hartă a Balcanilor, privind integrarea în UE și NATO, în 2018. Sursă foto: Geopolitical Intelligence Services - www.GISreportsonline.com

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat luni convingerea că cele şase ţări din Balcanii de Vest vor deveni membre ale Uniunii Europene din motive strategice, relatează Reuters.

"Este în interesul Uniunii Europene ca acest proces să avanseze", a declarat Merkel presei după o conferinţă virtuală privind Balcanii de Vest, făcând aluzie la influenţa Rusiei şi Chinei în regiune, dar fără a le numi.

Cooperarea regională mai puternică promovată începând din 2014 dă roade deja, a mai spus Merkel, oferind ca exemplu acordul privind eliminarea tarifelor de roaming, intrat recent în vigoare.

La conferinţă au participat premierii din Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Kosovo, precum şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citeşte şi: Spațiul ex-iugoslav în procesul de aderare la Uniunea Europeană

"Prioritatea noastră este să accelerăm agenda extinderii în regiune şi să ne sprijinim partenerii din Balcanii de Vest în munca lor de a realiza reformele necesare pentru a avansa pe drumul european", a declarat Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.

În cadrul aceleiaşi conferinţe video, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat "foarte clar" sprijinul pentru perspectiva ca cele şase state să adere la UE, a subliniat Merkel.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy