Marea Britanie intenționează să formeze o "coaliție internațională" pentru a înarma Ucraina cu F-16

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.

Conducerea guvernului britanic a anunțat, marți, că Londra intenționează să construiască o "coaliție internațională" pentru a ajuta Ucraina să obțină avioane de luptă F-16. Anunțul a survenit după o întâlnire între prim-ministrul Rishi Sunak și omologul său olandez Mark Rutte.

Cei doi premieri au convenit, la întâlnirea desfășurată cu ocazia unui summit al Consiliului Europei în Islanda, să "lucreze împreună pentru a construi o coaliție internațională care să furnizeze Ucrainei capacități de luptă aeriană", începând de la antrenament până la livrarea avioanelor de luptă F-16.

În comunicatul venit de la guvernul britanic se precizează că Sunak ,,a reafirmat că locul de drept al Ucrainei este în NATO", adăugând că cei doi prim-miniștri ,,au convenit asupra importanței ca aliații să ofere Ucrainei asistență de securitate pe termen lung pentru a-i asigura capacitatea de a descuraja viitoarele atacuri''.

Luni, Sunak l-a primit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și s-a angajat să furnizeze Ucrainei rachete de apărare aeriană și drone de atac.

De luni de zile, Zelenski le cere aliaților săi europeni să-i aprovizioneze țara cu avioane de luptă, pentru a permite armatei ucrainene să lovească în profunzime forțele ruse. Luni, la Londra, Zelenski și-a exprimat optimismul cu privire la posibilitatea de a furniza mai multe avioane de luptă Kievului în viitor.

Regatul Unit a furnizat anterior Ucrainei rachete antitanc, artilerie, sisteme de apărare aeriană și vehicule blindate de luptă. Londra a furnizat Kievului, de asemenea, tancuri britanice Challenger și a antrenat forțele ucrainene pentru a le întrebuința în luptă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel