Livrarea în Ucraina a sistemului antiaerian Samp/T (MAMBA) intră în linie dreaptă: Militarii ucraineni au încheiat instrucția din Italia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În Italia, militarii ucraineni au finalizat antrenamentul privind sistemul antirachetă Samp-T.

Sistemul antiaerian Samp/T a fost promis Ucrainei de către aliații franco-italieni încă de la sfârșitul anului 2022. Totuși, îngrijorați că trimiterea Samp/T le-ar diminua capacitatea de apărare, occidentalii au amânat până în februarie o decizie privind trimiterea echipamentelor.

Totuși, în urma reuniunii Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (Ramstein-9) din 14 februarie, Italia și Franța au anunțat transferul de noi sisteme de apărare aeriană SAMP/T în Ucraina și iată că instrucția militarilor care vor opera sistemul a fost finalizată, deschizând drumul operaționalizării Samp/T în Ucraina, în următoarea perioadă.

Potrivit agenției de presă ANSA, este vorba despre un grup de aproximativ 20 de militari ucraineni care au participat la antrenament. „Un grup de aproximativ 20 de militari ucraineni a finalizat un program de pregătire în Italia”, se arată în relatarea ANSA.

Il Fatto Quotidiano a raportat că exercițiile, care au avut loc în Sabaudia (situată la sud de Roma), au implicat sistemul antirachetă Samp-T (MABA).

Sistemul SAMP/T-MAMBA este echivalentul sistemului american Patriot. Este capabil să urmărească și să intercepteze zeci de ținte, inclusiv rachete balistice. Un lansator SAM este înarmat cu 8 rachete.

 

Sistemul Samp/t (MAMBA)

SAMP/T numit și MAMBA este un sistem antirachetă conceput pentru a proteja câmpul de luptă și locurile tactice sensibile (cum ar fi aeroporturile și porturile maritime) împotriva tuturor amenințărilor aeriene, inclusiv rachete de croazieră, avioane cu și fără pilot și tactice, rachete balistice.

SAMP/T este un complex complet digital care necesită doar 14 persoane pentru operarea de luptă a unui sistem de apărare aeriană cu patru puncte de tragere. De exemplu, pentru sistemele Patriot, personalul, conform informațiilor disponibile, este de 90 de persoane. 

Cu alte cuvinte, adoptarea SAMP/T de către trupe este mai rapidă decât Patriot, iar digitalizarea și automatizarea sistemelor europene de apărare aeriană poate fi mult mai ușor de operat.

Chiar și un număr mic de SAMP/T Mamba poate întări calitativ apărarea antiaeriană a Ucrainei. Sistemul folosește rachete Aster 30 Block 1. Raza de interceptare a țintelor aerodinamice de către rachetele Aster 30 Block 1 este de aproximativ 120 km, dar trebuie spus că este vorba de o rază maximă de lovire a unei ținte, în condiții ideale. În cazul unei ținte la altitudine joasă, raza va fi mult mai scurtă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel