În SUA se pune problema pregătirii piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 și F-15

Cătălin Costea |
Data publicării:

Doi Congresmeni americani, Adam Kinzinger și Chrissy Houlahan, au depus un proiect de lege pentru antrenarea piloților și echipajelor de luptă ucrainene pe mijloacele aeriene ale armatei americane.

În scrisoarea transmisă de aceștia secretarului Apărării al Statelor Unite, Lloyd Austin, se precizează că ajutorul militar pe care SUA și alte țări membre ale NATO l-au oferit Ucrainei a asigurat acesteia capacitatea de a împiedica Rusia să cucerească Kievul și să instaleze un regim marionetă.

Aceasta, deși este o realizare semnificativă, nu a oprit războiul și nici nu l-a adus pe Vladimir Putin la masa negocierilor pentru a discuta serios despre încetarea ostilităților.

„În calitate de veterani ai Forțelor Aeriene, știm că, în orice conflict cu o armată adversă, una dintre primele acțiuni pe care le vor întreprinde forțele noastre comune este stabilirea supremației aeriene”, se spune în scrisoare.

“Pe baza informațiilor publice, nici ucrainenii, nici rușii nu au stabilit supremația aeriană. Credem că SUA și aliații noștri NATO pot ajuta Ucraina să schimbe situația în domeniul aerian și să ofere forțelor ucrainene un avantaj decisiv în război”, spun cei doi congresmeni americani.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Adam Kinzinger, acest proiect de lege ar permite Statelor Unite să înceapă antrenarea piloților ucraineni pe aeronave de luptă F-15, F-16 și alte platforme aeriene, în timp ce administrația SUA continuă să analizeze oportunitatea trimiterii unor astfel de mijloace în Ucraina.

Inițiatorii au precizat că își doresc ca situația din Ucraina să nu escaladeze, dar ambii susțin că este esențial ca armata ucraineană să fie antrenată și familiarizată cu aceste platforme aeriene în cazul în care Rusia își continuă campania malignă împotriva suveranității Ucrainei. Indiferent dacă Statele Unite și aliații săi vor livra sa nu astfel de mijloace, acest program va întări armata ucraineană și îi va asigura stabilitatea și securitatea pe termen lung.

“Cetățenii rezistenți ai Ucrainei se apără împotriva războiului lui Putin mai bine decât au crezut vreodată că este posibil, tocmai de aceea trebuie să ne menținem sprijinul în acest moment critic”, a declarat Houlahan.

„Deoarece acest conflict continuă să dureze, trebuie să ne regândim planificarea strategică pe termen lung pentru a ne ajuta aliații ucraineni – aceasta include pregătirea piloților pe aeronave suplimentare care ar putea deveni disponibile pentru ei. Este simplu: dacă armata noastră decide să transfere aeronave, avem nevoie ca piloții lor să fie gata să le utilizeze imediat.”

Încă din 8 martie Ucraina a trimis Congresului american o scrisoare în care susținea că are nevoie de avioane suplimentare, inclusiv platforme și arme de fabricație occidentală. Potrivit mai multor specialiștii ucraineni în apărare antiaeriană, citați de Fox News, Ucraina are nevoie de mai mult ajutor militar din partea SUA pe măsură ce agresiunea Rusiei continuă, iar mijloacele aeriene moderne de luptă sunt considerate printre cele mai importante.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel