General din cadrul U.S. Air Force: Ne aflăm într-o situaţie inacceptabilă! Aproximativ 160 dintre cele 540 de avioane F-35 sunt pregătite pentru luptă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force
Avion de generația a V-a de tip F-35 Lightning II al SUA. Foto: U.S. Air Force

Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat recent că doar jumătate din flota sa de 540 de avioane de luptă F-35 Lightning II este pregătită de luptă. Situaţia ar fi mult mai gravă, susţine Michael J. Schmidt, general al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, care ocupă şi funcţia de director al Biroului Programului Comun PEO F-35 Lightning. Generalul precizează că numărul de aeronave capabile să utilizate pentru toate tipurile de misiuni este mai mic de 30% [aproximativ 160 de avioane de luptă], din totalul celor 540 de avioane F-35 care alcătuiesc întreaga flotă. Cu toate acestea, înainte ca unii cârcotaşi să jubileze cu privire la ''probleme din interiorul armatei SUA'', trebuie precizat că aici vorbim strict de flota de avioane F-35, fără a lună în considerare F-15, F-16, F-18 şi F-22. Chiar şi cu doar 160 de avioane F-35 gata de luptă, Statele Unite au cea mai mare flotă de avioane de generaţia a V-a pe care o poate ridica de la sol cu un singur pocnit din degete.

 

Potrivit Pentagonului, rata de pregătire pentru luptă a avioanelor de vânătoare americane F-35 Lightning II este mult sub ținta fixată de 65%. Potrivit șefului programului F-35, generalul-locotenent Michael Schmidt, din cadrul Forțelor Aeriene americane, această pregătire este "inacceptabilă". Generalul-locotenent Schmidt a anunțat că, în februarie, Statele Unite aveau peste 540 de avioane de luptă F-35, iar 53,1% dintre avioanele din flota F-35 erau pregătite de luptă, potrivit Bloomberg.

În plus, generalul-locotenent Michael Schmidt, în declarația să scrisă în fața subcomitetului pentru aviație al Comitetului pentru servicii armate al Camerei Reprezentanților, în timpul audierilor de miercuri, a declarat că numărul de aeronave capabile să își îndeplinească pe deplin toate sarcinile [capacitate maximă de luptă], este mai mic de 30% [aproximativ 160 de avioane de luptă], comparativ cu flota totală de 540 de F-35.

Generalul-locotenent Schmidt a declarat: "Pregătirea de luptă a flotei noastre de F-35 este inacceptabilă, maximizarea acestui procent este prioritatea mea. Obiectivul nostru este de a crește nivelul de pregătire de luptă cu cel puțin 10% în termen de 12 luni".

Ponderea avioanelor pregătire de luptă la nivelu întregii flote de avioane americană de F-35 este în prezent de 30%, iar în 2020 era de 39%. Motivul scăderii ratei de pregătire pentru luptă nu este explicat în mod clar, dar se crede că diverse piese și motorul care cedează mai repede decât se așteptau au un impact serios asupra ratei de pregătire pentru luptă a avioanelor F-35.

În plus, s-a evidențiat faptul că societatea Pratt & Whitney a livrat cu întârziere aproape toate motoarele pentru avioanele F-35. De asemenea, în urma unei anchete, s-a descoperit că sistemele asigură răcirea motorului, proiectate de Lockheed Martin, au avut performanțe slabe, reducând semnificativ durata de viață a acestuia.

În ciuda tuturor acestor lucruri, F-35 rămâne cel mai preferat avion de vânătoare din a V-a generație. Principalul factor de menţinere a acestui titlu este lipsa unui al doilea avion de vânătoare de generația a V-a care să rivalizeze cu adevărat cu F-35.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel