Federația Rusă va disloca primele avioane de vânătoare Su-57 la linia de contact cu statele membre NATO

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avioane de tip Su-57 considerate de Rusia - generația a V-a
Avioane de tip Su-57 considerate de Rusia - generația a V-a

Cotidianul rus Izveztia a informat, pe 19.08.2020, citând surse din cadrul Ministerului Apărării, că primele avioane de vânătoare Su-57 din producția de serie  vor fi direcționate către Regiunea Militară Vest.

Pe această direcție, Federația Rusă se învecinează cu state care au primit deja cele mai moderne avioane de vânătoare americane. Primele avioane rusești de generația a cincea vor fi livrate Forțelor Aerocosmice la începutul anului viitor. Potrivit experților militari, decizia de dislocare în regiune a noilor avioane a fost luată ca urmare a întăririi grupării aeriene a NATO.

La linia de contact cu NATO

Surse aparținând Ministerului rus al Apărării au declarat pentru Izvestia că primele avioane de vânătoare Su-57 vor fi introduse în dotarea Armatei 6 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Vest. Livrarea avioanelor de generația a cincea către marea unitate operativă, care asigură protecția spațiului aerian din centrul și nord-vestul țării, este planificată pentru anii următori.

În luna mai, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat că direcția strategică vest este cea mai importantă pentru asigurarea securității militare a statului, precizând că neutralizarea amenințărilor apărute în regiune va fi efectuată printr-un complex de măsuri. Între acestea, a indicat modernizarea structurii de luptă a Regiunii Militare Vest și dotarea ei cu tehnică militară avansată. Până la sfârșitul anului, procentul de tehnică nouă și modernizată din dotarea regiunii va ajunge la 63%.

La începutul lunii iunie, șeful Direcției Principale Operații din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Serghei Rudskoy, a declarat că Ministerul Apărării a înregistrat un nivel ridicat de activare militară a SUA și aliaților săi din NATO în apropierea frontierelor rusești, precum și creșterea numărului de activități de pregătire pentru luptă ale alianței, care au o orientare clară antirusească.

Sâmbătă, 15 august, SUA și Polonia au semnat o înțelegere privind redislocarea unei părți a contingentului american din Germania pe teritoriul polonez. Deocamdată, este vorba despre redislocarea a 1.000 de militari și de desfășurarea Corpului 5 Armată al SUA constituit recent. În același timp, s-a precizat că, în caz de necesitate, efectivele de militari din țară pot fi crescute rapid de la 5.500 în prezent la 20.000.

Vicepreședintele Academiei pentru probleme geopolitice, colonel Vladimir Anokhin, consideră că dislocarea avioanelor Su-57 la granița de nord-vest a Federației Ruse reprezintă o reacție adecvată.

“Este vorba despre o întărire radicală a posibilităților aviației Regiunii Militare Vest, care va avea posibilitatea să distrugă avioanele adversarului din regiune. NATO înțelege foarte bine acest lucru. Constituirea unei puternice grupări de aviație a blocului militar în apropierea frontierei de nord-vest a Federației Ruse a reprezentat un aventurism politico-militar. Astfel, formarea unei grupări de aviație de răspuns, cu posibilități mai mari de atac, reprezintă o reacție logică a conducerii noastre”, a declarat expertul pentru Izvestia.

“Prin amplasarea aeronavelor sale în regiune, NATO a făcut un anumit gest. Dar, când vor apărea avioane de vânătoare precum Su-57 în regiune, vom vedea o reacție emoțională. Combinată cu structurile de forțe terestre puternice, în special din regiunea Kaliningrad, forța aeriană rusă va minimaliza potențialul militar al NATO în regiune”, a adăugat expertul.

Competitorii aerieni

Armata 6 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Vest, al cărui stat major se află la Sankt Petersburg, acoperă spațiul aerian situat deasupra părții centrale a Federației Ruse. Cu toate acestea, direcția sa principală este nord-vest, unde statul rus se învecinează cu țări ce au primit noile avioane de vânătoare americane de generația a cincea F-35.     

Forțele Aeriene ale Norvegiei au primit deja primele 16 din cele 52 de avioane comandate de tip F-35A. Polonia a contractat și ea 32 de avioane de acest tip. Aproape 30 de avioane de vânătoare americane intenționează să achiziționeze și Danemarca.

Statele baltice nu au aviație de vânătoare proprie, dar au planuri pentru formarea acesteia. În spațiile aeriene ale acestora patrulează, începând din anul 2004, avioanele NATO. Statele membre NATO trimit, prin rotație, avioane de vânătoare pentru apărarea spațiilor aeriene ale celor trei state. Începând din 2014, contingentul a fost crescut la 12 avioane, dislocate pe două aerodromuri.

În vara anului 2019, SUA au exersat, în cadrul unor exerciții, creșterea rapidă a aviației din statele baltice. În timpul operației Rapid Forge, avioane F-35 și F-15E de la bazele din Germania au fost redislocate în baze aeriene din Lituania, Letonia, Estonia și Polonia.

Avioanele de pe teritoriile statelor baltice sunt ridicate în aer, în mod frecvent, pentru identificarea și escortarea aeronavelor militare rusești, care se deplasează deasupra Mării Baltice către Regiunea Kaliningrad și retur.

Pregătiri pentru producția de serie

În prezent, producătorii îndeplinesc un contract pentru livrarea a 76 de avioane de vânătoare de tip Su-57 pentru Ministerul rus al Apărării. Livrarea primului avion din producția de serie trebuia să aibă loc încă de anul trecut. Însă, din cauza avarierii acestuia pe 24 decembrie, planurile au fost corectate. Construcția avionului următor ar trebui să se încheie până la sfârșitul acestui an.

Încheierea testelor de stat ale avioanelor Su-57 din producția de preserie este planificată în acest an. În timpul acestora, avioanele de vânătoare Su-57 au fost deplasate de două ori în Siria. Pe teritoriul sirian, acestea au executat atacuri asupra unor ținte ale insurgenților, cu întrebuințarea de noi rachete și bombe, dezvoltate special pentru aceste avioane. Potrivit precizărilor militarilor, toate misiunile planificate au fost îndeplinite cu succes.

În cadrul Întreprinderii de Aviație din Komsomolsk pe Amur au fost deschise ateliere independente pentru organizarea unor linii de asamblare a avioanelor de vânătoare de generația a cincea din producția de serie. Potrivit declarațiilor directorului general al companiei Sukhoi, Ilya Tarasenko, finalizarea acestora va avea loc până la sfârșitul acestui an.

Intrarea în tempoul planificat de producere a avioanelor Su-57 este planificată pentru anul 2024. După cum a informat anterior cotidianul Izvestia, în acest timp, în cadrul lucrărilor de dezvoltare “Megapolis”, va fi perfecționată versiunea avionului de vânătoare pentru etapa a doua. Particularitățile aeronavei vor consta în motoarele de generație nouă (produs 30), super manevrabilitatea, avionica îmbunătățită și nomenclatura extinsă de arme de înaltă precizie.

 

 

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel