F-35 devine și mai letal. SUA au efectuat primul zbor cu F-35 în configurația TR-3 - un pas mare către viitorul F-35 Block 4

Cătălin Costea |
Data publicării:
Primul zbor al unui F-35 în configurația Technology Refresh 3 (TR-3).
Primul zbor al unui F-35 în configurația Technology Refresh 3 (TR-3).

Pe 6 ianuarie, la baza Edwards Air Force, California, o echipă de testare pentru dezvoltare din Escadrila 461 Teste de Zbor a efectuat primul zbor al unui F-35 în configurația Technology Refresh 3 (TR-3).

Maiorul Ryan Luersen, un experimentat pilot de testare al Forțelor Aeriene americane, a pilotat aeronava cu numărul de coadă AF-7, special modificată pentru teste de zbor, și prima echipată cu modernizările specifice TR-3.

Pilotul a executat un profil de zbor de verificare funcțională (FCF) pentru a testa navigabilitatea aeronavei și stabilitatea sistemului. Zborul de aproximativ 50 de minute, care a presupus ridicarea aeronavei la 10.000 m și deplasarea cu viteza de 1 Mach deasupra deșertului Mojave, a marcat începutul unei campanii extinse de teste de zbor. Zborurile de testare pentru dezvoltare și cele  operaționale vor continua până în 2023, pentru a se obține siguranța deplină a aeronavei și testarea extinsă a capacității de luptă.

„Acesta este o realizare semnificativă pentru programul F-35”, a declarat general-locotenentul Mike Schmidt, director executiv al programului F-35.

 

Ce aduce nou configurația TR-3 (Technology Refresh 3) a F-35 

 

„TR-3 este actualizarea critică a componentelor electronice de procesare a computerului F-35, care va continua să ofere tuturor piloților noștri capabilitatea de care au nevoie pentru a avea succes împotriva oricărui adversar. Mai este mult de lucru și sunt încrezător că partenerii noștri din industrie și echipa guvernamentală își vor face treaba”, a spus generalul Mike Schmid.

TR-3 oferă puterea de calcul pentru a susține capabilitățile modernizate Block 4 pentru F-35, care vor include: noi pachete de senzori, mai multe arme de precizie cu rază lungă de acțiune, caracteristici îmbunătățite de război electronic, fuziune mai puternică a datelor și interoperabilitate sporită între platforme. Aceste capabilități vor oferi aeronavei avantajul în luptă privind identificarea, urmărirea și angajarea țintelor, precum și răspunsul împotriva atacurilor avansate aeriene, terestre și cibernetice. TR-3 actualizează semnificativ puterea de procesare de bază și capacitatea memoriei sistemului, ceea ce va permite aeronavei F-35 să ruleze software-uri avansate specifice capabilităților de luptă de ultimă generație.

„Technology Refresh 3 modernizează nucleul de calcul al vehiculului aerian F-35. Prin urmare, noul hardware și software TR-3 afectează aproape fiecare caracteristică a aeronavei. Evenimentul de astăzi a fost doar începutul unei campanii cuprinzătoare de teste de zbor care va verifica și îmbunătăți siguranța, stabilitatea și performanța întregului sistem de arme F-35 în această nouă configurație, a declarat și locotenent colonelul Christopher Campbell, comandantul Escadrilei 461 Teste de Zbor.

 

Configurația TR-3 deschide ușa F-35 către Block 4

 

2. F-35, surs... (f-35-sua_27371100.jpg)

F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Potrivit comunicatului transmis de Biroul Programului Întrunit F-35, proiectul TR-3 a depășit provocările de complexitate tehnică hardware și software și este acum pe drumul cel bun pentru a oferi capabilități noi Statelor Unite și aliaților săi, începând din 2023. Lecțiile învățate în execuția programului TR-3 vor fi aplicate pe întregul program de modernizare Block 4.

F-35 reprezintă cel mai important sistem de arme multimisiune de generația a cincea. Capacitatea sa de a colecta, analiza și disemina date reprezintă un multiplicator de forță care potențează toate celelalte mijloace din spațiul de luptă. 

Cu tehnologie stealth, senzori avansați, capacitatea armelor și raza sporită de acțiune, F-35, care este operațional din iulie 2015, este considerat cel mai puternic, rezistent și interoperabil avion de luptă construit vreodată. Acesta va servi drept coloană vertebrală a flotelor aeriene de luptă ale SUA și ale altor 16 națiuni pentru următoarele decenii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel