Misiunea NATO Air Shielding: F-22 Raptor ale U.S. Air Force zboară alături de avioanele F-16 şi Mig-29 ale Forţelor Aeriene Poloneze (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În această perioadă, NATO desfășoară o misiune de protecție sporită a spațiului aerian pentru țările din Europa Centrală și de Est, cunoscută ca ''Air Shielding'', lansată după agresiunea la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. În cadrul acesteia, pentru prima dată în istorie, avioane F-22A Raptor de generația a cincea operează sub comanda statelor alianţe NATO.

În luna iulie, aviația militară americană a trimis în Europa cel mai puternic avion de vânătoare din lume – F-22 Raptor. Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au desfășurat 12 avioane de luptă F-22 Raptor la Baza 32 Aeriană Tactică - Łask din Polonia.

Avioanele F-22 americane operează de la baza poloneză Łask și efectuează des zboruri alături de alte avioane: F-16 poloneze, Eurofighter italiene care operează de la Malbork, dar și cu mai vechile MiG-29. Imagini din timpul unei astfel de misiuni au fost prezentate recent de mass-media poloneză.

Misiunea NATO Air Shielding integrează unități aeriene (aeronave) și sisteme de apărare antiaeriană și aliate, într-un singur sistem - Sistemul Integrat de Apărare Antiaeriană și Antirachetă al NATO - sub comanda și controlul NATO. 

Merită să adăugăm că misiunile de poliţiei aeriană sunt  desfășurate periodic  în spaţiul aerian al Poloniei și a altor țări din Europa Centrală și de Est de avioane din țări din Europa de Vest - Franța, Marea Britanie, Germania sau Olanda. Acestea operează de la bazele lor de origine cu sprijinul aeronavelor de realimentare în aer.

Misiunea NATO Air Shielding a fost creată prin transformarea misiunii de poliție aeriană, desfășurată anterior și specifică perioadei de pace. Această misiune vizează securizarea spațiului aerian al țărilor aliate în faţa diferitelor amenințări care ar putea apărea în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.

 


Nu există țară puternică fără o armată puternică

 


Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, şi Ambasadorul SUA la Varşovia, Mark Brzezinski, au vizitat luni Baza 32 Aeriană Tactică - Łask. Cei doi oficiali s-au întâlnit aici cu piloți polonezi și americani care participau la misiunea Air Shielding a NATO, al cărei scop este de a asigura protecția spațiului aerian pe toată lungimea flancului estic al Alianței. Ca parte a misiunii, pe lângă avioanele poloneze F-16, 12 avioane F-22 ale Escadrilei 90 de luptă USAF sunt desfăşurate în Łask.

,,Aderăm la principiul de bază: nu există țară puternică fără o armată puternică. Totuși, nu poți construi o armată puternică fără o țară cu o bază materială puternică. A fost sarcină noastră de bază, deoarece pentru a construi o armată avem nevoie de trei lucruri: bani, bani și bani'', a precizat  Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței de presă de la Łask.

Ministrul polonez al Apărării a subliniat că modernizarea armatei poloneze necesită cooperare cu aliații.

,,De aceea, astăzi este aici alături de noi ambasadorul SUA Mark Brzezinski, cu care am discutat despre consolidarea în continuare a armatei poloneze. Astăzi, piloții polonezi, împreună cu cei americani, nu doar patrulează spaţiul aerian polonez, ci asigură și securitatea întregului flanc estic al NATO'', a subliniat ministrul polonez al Apărării.

Acesta a recunoscut că Polonia este puternică datorită alianțelor: ,,Pentru a întări armata poloneză, trebuie să construim industria internă de apărare și să cooperăm cu cei mai buni, mai ales cu aliații noștri americani. Și asta facem de câțiva ani''.

 


Contribuția F-22 la misiunea Air Shielding este eficientă împotriva celor mai avansate amenințări

 


Cel mai vizibil element al NATO Air Shielding este, desigur, avionul de luptă și, în cazul unei amenințări, acesta ar fi cel care ar juca rolul principal în contracararea acesteia. De fapt, avioanele de luptă din generația a V-a au fost implicate în misiune încă de la început, cu alte avioane americane F-35A desfășurate în Europa înainte de Raptor, care au sosit în luna august a acestui an. Combinația dintre caracteristicile de detectabilitate redusă (stealth) și senzorii avansați pe care îi posedă aeronavele de generația a cincea permite o creștere semnificativă a gradului de conștientizare a situației pentru participanții la misiune. Ar trebui să adăugăm că anumite mijloace de apărare aeriană terestră ale țărilor NATO, inclusiv Patriot ale armatei americane desfășurate în Polonia, sunt, de asemenea, integrate în misiunea Air Shielding.

Este esențial ca aviația din diferite țări și aeronavele de diferite tipuri să lucreze împreună într-o situație în care există un conflict armat deschis nu departe de graniță.

Aeronavele de avertizare timpurie din clasa AWACS, atât cele ale NATO, cât și cele ale țărilor aliate, joacă, bineînțeles, un rol foarte important în misiunea Air Shielding. AWACS joacă un rol cheie în furnizarea de informaţii actualizate a situației din spațiul aerian al țărilor NATO, dar și a ceea ce se întâmplă dincolo de granițele sale și a amenințărilor potențiale, oferind timp neprețuit pentru a reacționa în cazul unei ameninţări. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel