Departamentul de Stat al SUA a aprobat o vânzare de avioane F-35 și F-18 Super Hornet către Finlanda

Eduard Pascu |
Data publicării:

Departamentul de Stat al SUA a autorizat vânzări potențiale de avioane F-35A Joint Strike Fighter Lightning II și F/A-18 Super Hornet în variantele E și F, atât către Finlanda, cât și către Elveția.

Vineri, Agenţia pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii a anunțat că departamentul a autorizat cele două vânzări potențiale către Finlanda și că DSCA i-a informat pe parlamentari cu privire la vânzările militare străine, transmite USNI News.

Costul total proiectat al vânzării de avioane F-35 către Finlanda - care include 64 de avioane, 66 de motoare F-35, piese de schimb și echipamente precum arme ghidate aer-sol și rachete aer-aer - este de 12,5 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat DSCA.

O dată cu vânzarea potențială avioane F-35 către Finlanda este inclus și softul Operational Data Integrated Network (ODIN), în timp ce vânzarea potențială către Elveția include softul Autonomic Logistics Information System (ALIS). La începutul acestui an, Pentagonul a anunțat că va trece la sistemul ODIN după ce softul ALIS a dat o serie de erori. Mai mult, noul sistem ODIN va reduce mult din munca piloților.

Pe lângă avioanele F-35, Finlanda vrea să achiziționeze 14 aeronave Boeing EA-18G Growler, 8 aeronave F/A-18F Super Hornet, 50 de aeronave F/A-18E Super Hornet și 166 motoare F414-GE-400, se mai precizează în comunicatul DSCA. Vânzarea de aeronave Super Hornet și Growler este estimată la 14,7 miliarde de dolari, inclusiv avioanele, echipamentele și alte arme, cum ar fi Small Diameter Bomb II.

„Vânzarea propusă de aeronave F/A-18 variantele E și F cât și EA-18G și arme asociate vor oferi Finlandei o capacitate credibilă de apărare pentru a descuraja agresiunea în regiune și pentru a asigura interoperabilitatea cu forțele SUA”, se precizează în comunicatul DSCA. 

Citește și: Statele Unite au aprobat o posibilă vânzare a 80 de avioane F-35 și F / A-18 către Elveția

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel