Chinezii ar fi testat un prototip al avionului stealth J-31, răspunsul Beijingului împotriva F-35 (Foto)

Pe rețelele de socializare circulă de câteva zile o imagine cu o aeronavă chineză, toate datele indicând că ar fi vorba de un prototip J-31, cunoscut și sub denumirea de FC-31 Gyrfalcon, răspunsul Chinei împotriva avioanelor F-35 americane.

Imaginile au apărut pe diferite rețele de socializare, dar nu au fost încă confirmate la nivel oficial. Chinezii susțin că noul avion J-31 ori FC-31 Gyrfalcon, dezvoltat de compania națională Shenyang Aircraft Corporation, va fi al doilea avion stealth al Beijingului după J-20 Chengdu. Chinezii adaugă că ambele aeronave dispun de tehnologii aferente generației a V-a.

În ceea ce privește J-31, China vrea ca aeronava să fie un răspuns pentru avioanele americane F-35 din generația a V-a.

Publicația americană Newsweek precizează că J-31 are o carlingă asemănătoare cu J-20 și, din cele analizate, ar fi echipat cu două motoare WS-13.

Fotografia prototipului J-31 apărută pe rețelele de socializare a fost analizată și de South China Morning Post. Publicația citată precizează că poza sugerează câteva îmbunătățiri care au fost aduse aeronavei precum o nouă avionică. Și JCMP indică faptul că aeronava folosește tot motoare WS-13 bazate pe design sovietic din anii 1970, fapt care îi pune sub semnul întrebării capacitățile avansate de stealth.

 

 

 

 

J-31, o copie chineză a F-35

 

J-31 (FC-31) e dezvoltat ca un răspuns la variantele F-35B și F-35C.

În ciuda acestui fapt și deși nu se cunosc foarte multe despre J-31, expertul militar Antony Wong Tong a declarat recent că J-31 nu va putea să se ridice la nivelul F-35 în ceea ce privește manevrabilitatea și sistemele de armament.

În ceea ce privește J-31, amintim că în urmă cu un an, în august 2019, John Bolton, pe atunci încă consilier pentru securitate naţională al președintelui Trump, în prezent una din cele mai critice voci împotriva liderului de la Casa Albă, a acuzat China că a furat planurile avionul de vânătoare F-35, fabricat de un consorţiu de mai multe ţări, sub patronajul corporaţiei americane Lockheed Martin.

Fără să numească J-31, Bolton a făcut o referire directă la aeronava chineză când a afirmat că Beijingul a realizat o copie a avionului american F-35.

Încă de când a fost lansat prima dată, avionului J-31 a fost considerat o replică chineză la avionul stealth F-35, chiar dacă nu atinge nivelul de sofisticare a aparatului de zbor american.

China dezvoltă de mai mulți ani J-31. Primul zbor al unui prototip a avut loc în 2012. Ulterior, aeronava a mai efectuat zboruri și în 2014 în cadrul expoziției Zhuhai Airshow.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel