Cehia a anunțat că va plăti pentru 24 de F-35 exact suma estimată de România pentru primele 32 de avioane F-35, dar există o explicație

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Cehia va achiziţiona 24 de avioane de luptă americane F-35, a anunţat miercuri premierul Petr Fiala, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters. Interesant e că Cehia va achita pentru cele 24 de avioane F-35 aceeași sumă pe care România o va achita pentru 32 de avioane.

"Primele F-35 vor fi gata în 2029, iar piloţii noştri vor începe atunci antrenamentele în Statele Unite", a declarat premierul Fiala pentru presă.

Potrivit acestuia, primele F-35 vor ajunge în Cehia în 2031, iar armata cehă va avea toate cele 24 de avioane până în 2035.

Ministrul apărării, Jana Cernochova, a declarat că preţul total al tranzacţiei se ridică la 150 de miliarde de coroane (6,5 miliarde de dolari).

"Vom plăti circa 106 miliarde de coroane pentru avioane, muniţii, simulatoare, antrenament şi alte elemente până în 2034", a declarat Cernochova pentru presă. Potrivit acesteia, alte 44 de miliarde vor merge pregătirea pentru funcționarea echipamentelor.

România caută și ea să achiziționeze 32 de avioane de luptă F-35 din Statele Unite. Inițiativa va beneficia de o finanțare estimată de 6,5 miliarde de dolari.

Totuși, trebuie spus că prețul este unul estimativ. Inițial cehii estimaseră că achiziția celor 24 de F-35 va costa aproximativ 120 de miliarde de coroane (5.58 miliarde de dolari), dar suma din oferta SUA a depășit estimările europenilor.

O diferență importantă între achizițiile României și Cehiei se referă la infrastructura celor două țări. România dispune de avioane F-16, care utilizează o infrastructură similară cu F-35, în timp ce Armata cehă foloseşte în prezent avioane de luptă Gripen de fabricaţie suedeză, care au nevoie de facilități logistice mult mai reduse, comparativ cu F-16 și F-35. Astfel, o parte importantă din contractul cehilor se referă și la modernizarea infrastructurii.

De asemenea, nu cunoaștem exact nici ce conțin contractele fiecărei țări (cantitatea de muniție, simulatoare etc), pentru a putea face o comparație între cele două programe.

 

România speră că va achita 6.5 miliarde de euro pentru primele 32 de avioane F-35

 

2. Machetă a ... (f-35-romania-copy_05694800.jpg)

Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania

Ministerul Apărării a cerut în mod oficial în cursul zilei de ieri acordul Parlamentului pentru a începe programul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 din Statele Unite. Inițiativa va beneficia de o finanțare estimată de 6,5 miliarde de dolari. 

Programul aprobat de CSAT prevede achiziționarea in doua etape pentru F-35. Două escadrile (32 de avioane) vor fi achiziționate în prima fază, iar o escadrilă (16 avioane) va fi achiziționată în cea de-a doua fază.

Cele 6,5 miliarde de dolari vor fi cheltuite pentru avioane, motoare, sprijin logistic, pregătirea piloților și a personalului tehnic și simulatoare de zbor.

Așadar, potrivit datelor oficiale, România va achita pentru primele 32 de avioane cât Cehia pentru cele 24.

Știm din documentele oficiale ale Ministerului Apărării Naționale (MApN) că în cele 6.5 miliarde de dolari estimate în achiziția primelor 32 de F-35 pe care România le va achiziționa, sunt incluse și echipamente auxiliare precum simulatoare sau rachete aer-aer și aer-sol. Desigur, suma e estimativă.

Faza I presupune achiziția a „32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic inițial, a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor și de muniții aer-aer și aer-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, iar cantitățile de echipamente, altele decât aeronavele, ce vor fi achiziționate, urmează a fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurii de atribuire a respectivului contract de achiziție”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel