Cehia a primit încă două elicoptere noi din SUA: UH-1Y Venom și AH-1Z Viper vor înlocui elicopterele rusești

Ciprian Dumitrache , Ionel Copcea |
Data publicării:
Bell AH-1Z Viper / Official U.S. Navy Page
Bell AH-1Z Viper / Official U.S. Navy Page

În dimineața zilei de 17.08.2023, un avion militar de transport de tip C-17 Globemaster a aterizat la Baza 22 Elicoptere a Forțelor Aeriene ale Cehiei din Náměšť nad Oslavou (Třebíčsko), având la bord două elicoptere noi primite din SUA, de tip UH-1Y Venom și AH-1Z Viper.

După cum a declarat Jindřiška Budíková din Departamentul de presă al bazei pentru agenția de presă ČTK, în prezent, Forțele Aeriene cehe dispun de patru elicoptere noi americane (un elicopter UH-1Y Venom și trei aeronave AH-1Z Viper), având în vedere faptul că primele două elicoptere AH-1Z Viper au fost primite din SUA la sfârșitul lunii iulie.

Aeronava americană de transport a aterizat în Cehia la ora 05:30, cu numai câteva ore înainte de ceremonia de predare oficială a primelor două elicoptere către armata cehă.

Elicopterele livrate armatei cehe: H-1Y Venom și AH-1Z Viper, în plan depărtat / Foto: Baza 22 a Forțelor Aeriene pentru elicoptere Náměšť nad Oslavou

Festivitățile au fost planificate pentru ora 13:15, în prezența ministrului ceh al apărării, Jany Černochová, și șefului Statului Major General, Karel Řehka. În programul acestora a fost inclusă și prezentarea unui simulator pentru pregătirea personalului în vederea deservirii elicopterelor de tip Viper. Simulatorul a fost primit în luna martie a acestui an și a fost instalat de societatea LOM din Praga.

Republica Cehă achiziționează din SUA sistemul de elicoptere H-1. În total, vor fi primite opt elicoptere multirole de tip UH-1Y Venom și patru elicoptere de atac AH-1Z Viper, produse de compania Bell. Acestea vor înlocui elicopterele rusești de tip Mi-24V/35. Pe lângă cele 12 elicoptere noi cumpărate din SUA, armata cehă va primi încă opt aparate de același tip, modernizate. Aparatele vor fi donate de partea americană în schimbul sprijinului acordat Ucrainei de armata cehă. Astfel, Forțele Aeriene ale Cehiei vor dispune în total de 20 de elicoptere americane: 10 Venom și 10 Viper.

Achiziționarea celor 12 elicoptere americane, în valoare de 14,6 miliarde de coroane (17,6 miliarde cu TVA) a fost aprobată de Ministerul ceh al Apărării în luna noiembrie 2019. Acordul a fost semnat de ministrul apărării de la acea vreme Lubomír Metnar.

Sursa: ceskenoviny.cz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel