Cât costă pregătirea unui pilot de F-16 sau F-35. Sume amețitoare, dar piloții de F-35 sunt abia pe locul secund în topul costurilor

F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea României. Foto: Forțele Aeriene Române
F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea României. Foto: Forțele Aeriene Române

Tehnica de luptă e esențială pentru orice armată, dar de departe resursa umană e crucială. Iar când vine vorba de aviația militară resursa umană e cu adevărat o „comoară” mai ales din perspectiva costului și timpului de pregătire.

Pregătirea unui pilot de luptă spre exemplu e un proces care durează mult și se întinde de la minimum 6 luni la aproximativ 2 ani. Iar costurile de pregătire un uriașe. 

Tocmai și din aceste motive Centrul de pregătire pentru F-16 din România e atât de important pentru Forțele Aeriene Române. Centrul pregătește deja piloți români, care vor avea prioritate, urmând ca în perioada imediată să ajungă și piloți aliați ucraineni.

Centrul de pregătire F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea a fost ridicat într-un timp record de doar câteva luni, cu implicarea directă a aliaților României, în special Olanda, și a producătorului Lockheed Martin, care au asigurat transferul tehnologic în țara noastră. România a pus la dispoziție infrastructura.

 

Cât costă pregătirea unui pilot de F-16 sau F-35? Cifre amețitoare, dar piloții de F-35 nu sunt „cei mai scumpi din lume”

 

2. Pilot brit... (marea-britanie-f-35-pilot-britanic_55026200.jpg)

Pilot britanic al unui F-35 Lightning II al Marinei britanice, foto: Royal Navy

Desigur, costul pregătirii unui pilot diferă și e influențat de numeroase aspecte, dar există publicate niște date oficiale ale U.S Army. Datele sunt din 2018 și ele au fost actualizate recent de revista americană National Interest care a recalculat costurile în contextul inflației.

Interesant e că deși pregătirea piloților de F-35 costă imens, ei sunt abia pe locul doi în acest top. Astfel, cea mai scumpă pregătire este pe F-22 Raptor, unde costul de pregătire al unui pilot se ridică la aproximativ 13 milioane de dolari. Pe locul secund regăsim piloții de F-35 Lighting II, cu un cost de aproximativ 12 milioane de dolari pregătirea. Pentru F-16 costul între 5 și 6 milioane de dolari.

Câteva cifre, potrivit sursei citate:

F-22 : 13 milioane de dolari  

F-35: 12 milioane de dolari  

F-15C: 11 milioane de dolari  

F-15E: 6 milioane de dolari  

F-16: Între 5 și 6 milioane de dolari   

 

În ceea ce privește bombardierele, situația privind costul pregătirii piloților e următoarea:  

B-2 Sprit:  Aproximativ 12 milioane de dolari  

B-52: 11.5 milioane de dolari 

B-1 Lancer: 9 milioane de dolari    

 

Goana după piloți de F-16 a României

 

3. Avion de l... (f-16-romania-borcea_00006300.jpg)

Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române, pe Baza 86 Borcea. Foto: DefenseRomania

În cursul acestui an și a anului viitor vor ajunge în țară cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon pe care România le-a achiziționat din Norvegia.

Vor fi create două noi escadrile de F-16, care vor completa actuala escadrilă de F-16 formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia.

Cu un număr atât de mare de avioane care vor ajunge în țară, una din provocări va fi antrenarea piloților. Centrul de F-16 de la Borcea e astfel o „mină de aur” pentru aviația militară a României. 

Costul celor 32 de F-16 norvegiene a fost foarte bun, de 388 de milioane de euro iar avioanele vor asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

CITEȘTE ȘI: Sirena, pilot de F-35, pentru #DefenseRomania: Piloții voștri vor apăra România cu avioane uluitoare

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel