Bombele ghidate JDAM-ER au ajuns în Ucraina. MiG-29 Fulcrum și Su-27 sunt indicate ca avioane de luptă folosite pentru lansarea bombelor

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Defense Express.
Sursă foto: Defense Express.

Forțele Aeriene Ucrainene ar putea probabil să folosească deja bombe JDAM-ER împotriva invadatorilor ruși. Potrivit publicației The War Zone, generalul James Hecker, șeful Forțelor Aeriene Americane din Europa (USAFE), precum și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, a afirmat că bombele ghidate cu precizie Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER), care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 72 km, au fost transferate în Ucraina.

Cel mai înalt ofițer al Forțelor Aeriene americane din Europa a confirmat că Ucraina a primit deja bombe ghidate cu precizie. Potrivit The War Zone, generalul James Hecker, șeful Forțelor Aeriene ale SUA din Europa (USAFE), a oferit detalii despre utilizarea JDAM-ER de către Ucraina în cadrul unei conferinţe.

James Hecker a confirmat că Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei utilizează deja bombe ghidate cu rază lungă de acțiune JDAM-ER fabricate de Boeing și livrate de americani în urmă cu câteva săptămâni.

De asemenea, comentariul generalului american cu privire la faptul că aceste bombe au ajuns în Ucraina în urmă cu aproximativ trei săptămâni se aliniază aproape perfect cu raportul publicat de Bloomberg, pe 21 februarie, în care se preciza că armata americană făcea demersuri pentru a le livra.

Piloții ucraineni vor putea lovi ținte situate la distanțe de 70-80 de km cu ajutorul sistemului JDAM-ER, un kit de ghidare care transformă bombele clasice lansate de aviația militară în unele de înaltă precizie.

JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range) este un sistem care poate fi atașat la bombe standard neghidate cu o greutate de la 220 la peste 900 de kilograme și transformă aceste muniții în arme ghidate de precizie. 

Practic, ghidarea este facilitată de un sistem de control cu aripi și de un INS asistat de GPS. Astfel, JDAM permite ca bombele să poată fi lansate de la altitudini foarte joase până la altitudini foarte mari.

Publicația The War Zone a subliniat că numărul total de JDAM-ER de care dispune în prezent Ucraina este limitat. Cu toate acestea, se precizează faptul că JDAM-ER ar putea crea deja probleme serioase pe front forțele ruse de ocupaţie.

Analiştii publicaţiei The War Zone subliniază că nu este clar ce configurație a JDAM-ER a primit Ucraina. De asemenea, nu este clar ce aeronave folosesc Forțele Aeriene Ucrainene pentru a lansa aceste bombe.

În prezent, muniția JDAM este compatibilă cu aeronavele B-1B, B-2A, B-52H, AV-8B, F-15E, F/A-18C/D/E/F, F-16C/D și F-22, iar sistemele vor putea fi integrate și pe avioanele de luptă ucrainene de producție sovietică.

Generalul Hecker a adus în discuție JDAM-ER imediat după ce a amintit de integrarea rachetelor antiradar AGM-88 HARM pe care ucrainenii le-au primit din SUA şi pe care le-au integrat pe avioanele de luptă MiG-29 Fulcrum și Su-27 Flanker ale Forțelor Aeriene Ucrainene.

Având în vedere modificările care ar fi trebuit să fie făcute pentru a permite acestor avioane din epoca sovietică să lanseze rachete AGM-88 este posibil, dacă nu probabil, ca acestea să fie cele care lansează acum şi bombele ghidate JDAM-ER.

MiG-29 și Su-27 reprezintă, de asemenea, cea mai mare parte a flotei de aviație tactică a Ucrainei. Un număr mic de avioane Su-24 și chiar Su-25 ar putea fi utilizate de către Forțele Aeriene Ucrainene pentru a lansa JDAM-ER.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel