Bombardierele americane B1-B, parte a Bomber Task Force Europe, au survolat Marea Baltică

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Bombardiere strategice B-1B Lancer s-au alăturat aeronavelor aliate în regiunea Mării Baltice, în acest weekend, pentru a executa o misiune de afirmare a libertății antrenamentelor aeriene, după cum se precizează într-un comunicat de presă (26.10.2021) al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa (USAFE).

Împreună cu bombardierele B-1B și avioanele de luptă tactice poloneze, au acționat și elemente aparținând structurilor americane din Europa de Forțe Navale și Operații Speciale. Operațiile NATO și de coaliție în zona baltică descurajează agresiunea și permit stabilitatea de-a lungul principalelor rute maritime și aeriene, se mai precizează în comunicat.

„BTF [Bomber Task Force] ne întărește capacitatea de a opera și de a lupta alături de aliații și partenerii noștri”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul USAFE. „Bombardierele ne îmbunătățesc abilitatea de a aborda amenințările dinamice și de a acționa ca o forță întrunită eficientă pentru a contracara acțiunile adverse din regiune”.

În plus, controlorii aliați pentru atac final întrunit (JTAC - Joint Terminal Attack Controllers) dislocați în Estonia au coordonat acțiunile de sprijin aerian ale bombardierelor, prin identificarea țintelor de antrenament. Bombardierele B-1B aparținând Bomber Task Force 22-1 oferă viteză, încărcătură mare de rachete și bombe, precum și manevrabilitate ridicată, toate acestea permițând integrarea perfectă cu forțele combinate pe uscat și pe mare, potrivit USAFE.

Operațiile de tip Bomber Task Force, prin disponibilitatea de a oferi o gamă largă de opțiuni cinetice, amplifică inițiativele de descurajare ale Comandamentului European al SUA, cu scopul de a promova pacea și securitatea regională, se arată la finalul comunicatului.

Comentariul autorului: Avioane B-1B Lancer din Escadrila 9 Expediționară Bombardament sunt dislocate începând cu 6 octombrie la baza RAF Fairford pentru Bomber Task Force Europe (BTF 22-1).

Pe 19 octombrie, două bombardiere au executat o misiune contramaritimă în zona Mării Negre împreună cu forțe aliate și partenere. Rusia a reacționat atunci ridicând două avioane de luptă Su-30 care au monitorizat activitatea aeronavelor B1-B.

Pe 11 octombrie, două B1-B au zburat în zona baltică, unde au executat un exercițiu de tip ACE (Agile Combat Employment), destinat perfecționării acțiunilor de desfășurare rapidă a forței aeriene în locații îndepărtate.

Comandamentul Forțelor SUA din Europa (USEUCOM) desfășoară misiuni BTF din anul 2018, efectuând în rotații ale bombardierelor B-1B Lancer, B-52 Stratofortresses și, mai recent, B-2 Spirit.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel