Bombardiere strategice B-52H Stratofortress s-au alăturat bombardierelor B-1B Lancer pentru a sprijini seria de misiuni Bomber Task Force (BTF) Europe

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Bombardiere strategice B-52H Stratofortress aparținând Aripii 5 Bombardament (Baza Aeriană Minot, Dakota de Nord) s-au alăturat, pe 10 noiembrie, bombardierelor B-1B Lancer pentru a sprijini seria de misiuni Bomber Task Force (BTF) Europe, în timpul unui exercițiu de angajare ținte (targeting) în regiunea Mării Nordului.

Platformele B-52 au zburat împreună cu avioane de luptă britanice ale RAF (Royal Air Force) Eurofighter Typhoon FGR4, F-15D Eagles și F-15E Strike Eagles, precum și cu aeronave KC-135 Stratotankers de realimentare în aer, formând o grupare aeriană subsonică de lovire.

„Capacitatea noastră de a lovi ținte aeriene, terestre și maritime cu o forță de coaliție este fără precedent”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE&A).

„Combinarea pachetelor unice de lovire ale bombardierelor cu capabilitățile aliaților și partenerilor din teatrul european formează o forță, care poate contracara orice amenințare la adresa siguranței și securității noastre colective”, a adăugat generalul.

Gruparea aeriană supersonică de lovire a fost formată din bombardiere B-1B Lancer, avioane de luptă americane F-15C Eagles, F-15E Strike Eagles (din Aripa 48 Luptă staționată în Marea Britanie) și britanice Eurofighter Typhoon FGR4.

Seria de misiuni [executate de BTF Europe] demonstrează capacitatea unică a forțelor aeriene americane de a se desfășura rapid pe aerodromuri, cu care nu sunt obișnuite, și de a se integra cu aliații NATO și partenerii de coaliție, se precizează în comunicatul de presă al USAFE&A.

Comentariul autorului: Misiunea bombardierelor strategice americane în cadrul BTF Europe (sau BTF 22-1) a început pe 6 octombrie, odată cu dislocarea aeronavelor B-1B în Marea Britanie, la Baza Aeriană Fairford.

De atunci, acestea au executat exerciții de angajare ținte (targeting) în regiunile Marea Neagră, Marea Baltică și Arctică, de fiecare dată fiind sprijinite, pentru escortă, de avioane de luptă multirol din țări membre NATO, cu care au desfășurat și exerciții de integrare într-o forță unică de luptă.

Aducerea bombardierelor B-52H Stratofortress pentru misiunea din Marea Nordului, alături de aeronavele B-1B Lancer constituie o surpriză și   demonstrează capacitatea unică a Forțelor Aeriene americane (USAF) de a genera cu rapiditate o grupare aeriană de luptă suficient de mare pentru a răspunde eficient unei operații adverse în nordul Europei.

Răspunsul Rusiei la desfășurarea americană din Marea Nordului nu a întârziat să apară, o zi mai târziu, pe 11 noiembrie, două bombardiere strategice rusești de tip Tu-160 simulând lansarea de bombe într-un poligon de pe teritoriul Republicii Belarus.

În afară de dislocarea prin rotație a bombardierelor strategice de pe teritoriul SUA pe aerodromuri mai apropiate de flancul estic al Alianței nord-atlantice, USAF a intensificat în acest an și desfășurarea rapidă a avioanelor tactice de luptă, F-15 și F-16, tot către estul Europei. Cea mai recentă operație de acest fel este Castle Forge, în cadrul căreia, avioane americane F-15 au fost mutate din Grecia în România și Bulgaria, mai aproape de zona Mării Negre.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel