Belarus acuză Polonia de încălcarea spațiului aerian. Armata poloneză: Toate rapoartele exclud această posibilitate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Exercițiu efectuat de Brigada 25 cavalerie, Armata polneză, facebook
Exercițiu efectuat de Brigada 25 cavalerie, Armata polneză, facebook

Autoritățile din Belarus au declarat joi că un elicopter polonez a intrat în spațiul său aerian, dar Varșovia a spus că niciun elicopter polonez nu a trecut granița dintre cele două țări, a informat Reuters.

Relațiile tensionate dintre cele două țări vecine s-au înrăutățit și mai mult atunci când Rusia, un aliat al Belarusului, a lansat anul trecut o invazie a Ucrainei, arată publicația citată.

„În jurul orei 15:20, aeronava a trecut granița Republicii Belarus la o adâncime de până la 1,5 kilometri. La ora 16:22, elicopterul a trecut de mai multe ori granița de stat, intrând pe teritoriul Belarusului la 300 de metri”, a declarat Ministerul Apărării din Belarus pe canalul său Telegram.

Belarus, cel mai apropiat aliat al Moscovei, a declarat că a ordonat aeronavelor militare să decoleze ca răspuns.

 

Răspunsul Comandamentului Operațional polonez

 

Polonia a reacționat și a declarat că niciunul dintre elicopterele sale nu a încălcat spațiul aerian din Belarus, negând un raport anterior al Ministerului Apărării din Belarus conform căruia o aeronavă poloneză a trecut granița joi.

„Comandamentul Operațional neagă fără echivoc astfel de rapoarte”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comandamentului Operațiunilor Forțelor Armate. „Nici un elicopter polonez nu a traversat spațiul aerian al Belarusului”.

„Armata poloneză, spre deosebire de acțiunile provocatoare continue ale Republicii Belarus, respectă și respectă invariabil toate prevederile și reglementările privind inviolabilitatea frontierelor”, a spus Comandamentului Operațional polonez - DORSZ.

Purtătorul de cuvânt al DORSZ, locotenent-colonelul Jacek Goryszewski, a mai spus că atât înregistrările sistemelor radar, cât și toate rapoartele exclud posibilitatea ca elicopterul polonez să violeze spațiul belarus. El a apreciat că astfel de rapoarte din partea regimului belarus ar putea fi tratate ca o tentativă de provocare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel