Bătaie pe vechile avioane F-16 ale Norvegiei: România a cumpărat 32, în hangare au mai rămas 12. Toți ochii sunt pe Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 ale Royal Norwegian Air Force (RNoAF)
Avioane F-16 ale Royal Norwegian Air Force (RNoAF)

Norvegia avea un inventar de 57 de avioane de vânătoare F-16. România a decis să cumpere un număr mare de avioane de luptă norvegiene second-hand. Vorbim despre cele 32 de avioane F-16. Primele 16 aeronave sunt așteptate să ajungă anul acest, în timp ce Bucureștiul va aștepta cu nerăbdare al doilea lot, compus tot din 16 aeronave, să ajungă anul viitor. În prezent, mai există destul de multe avioane F-16 stocate în hangarele Royal Norwegian Air Force (RNoAF), dar unele sunt folosite și pentru piese de schimb, așa că intacte au mai rămas 12 aeronave de acest tip. 

Norvegia are stocate 12 avioane de luptă F-16, care sunt destinate vânzării. Timp de aproape un an, aceste avioane de vânătoare au stat în hangarele Forțelor Aeriene Regale Norvegiene [RNoAF]. Aceste avioane de vânătoare sunt modernizate și pregătite pentru luptă, scrie publicaţia TU norvegian.

Lars Peder Haga, profesor asociat la Academia Forțelor Aeriene Norvegiene, a sugerat că aceste avioane F-16 norvegieni ar trebui să ajungă în Ucraina.

Anterior, s-a convenit ca cele 12 avioane F-16 norvegiene să fie vândute companiei americane Draken Internaţional. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproape un an și jumătate, în noiembrie 2021. De atunci, însă, Washingtonul nu a dat încă permisiune oficialilor de la Oslo să efectueze vânzarea.

Draken Internaţional este un contractor american din domeniul apărării care oferă cursuri de instruire pentru piloţii de avioane de vânătoare şi care se mândrește cu una dintre cele mai mari forțe aeriene tactice private din lume.

Norvegia a luat decizia de a renunţa treptat la avioanele de luptă F-16, cu ceva ani în urmă . În realitate, acestea nu mai apar în inventarul Forțelor Aeriene Regale Norvegiene [RNoAF], deoarece au fost consemnate la sol şi oferite spre vânzare.

În prezent, Forțele Aeriene Regale Norvegiene [RNoAF] au o flotă alcătuită din 30 de avioane de luptă F-35A, iar alte 12 sunt așteptate să fie livrate.

Norvegia sprijină instruirea piloților și a personalului tehnic ucrainean pentru operarea avioanelor de luptă F-16, a precizat Bjorn Arild Gram, Ministrul norvegian al Apărării, în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune NRK.

Primul F-16 norvegian trebuia să zboare în SUA în vara anului trecut. Anterior, compania american Draken Internaţional dorea să modernizeze avioanele de luptă. Compania norvegiană Kongsberg Aviation Maintenance Services [Kams] din Norvegia a întreprins și a efectuat recondiționarea. O înțelegere între guvernul norvegian și Draken International a fost convenită la puțin sub 1 miliard de dolari [900 milioane de dolari].

 

Toți ochii sunt pe Ucraina. Decizia privind F-16 norvegiene va aparține SUA

 

Nu este clar de ce americanii nu acordă o licență de reexport Norvegiei în acest moment. Cea mai logică explicație este că, după începerea războiului din Ucraina, Washingtonul a decis să oprească vânzarea unor tehnologii militare americane cheie.

Este posibil că încă de atunci Pentagonul și Casa Albă să fi presupus că, dacă Ucraina nu reușește să recupereze teritoriile ocupate temporar de Rusia, va fi necesar, la un moment dat, să livreze către această un tip de avion de luptă mult mai performant.

Astfel de acțiuni și intenții se văd nu numai în acest acord blocat al guvernului norvegian. Anterior, negocierile dintre Argentina, Statele Unite și Danemarca pentru vânzarea de avioane F-16 second-hand se aflau într-un stadiu avansat. Argentina intenționează să achiziționeze avioane de luptă pentru forțele sale aeriene.

F-16 daneze au fost considerate cea mai bună opțiune. Chiar și comisii tehnice, formate din reprezentanți ai companiei americane Lockheed Martin, s-au deplasat în Danemarca și Argentina. Însă un astfel de transfer a fost, de asemenea, suspendat, deși nu există o decizie oficială cu privire la achiziționarea de către Argentina a avioanelor F-16 daneze.

Astăzi, Norvegia ar putea înțelege motivul pentru care acordul cu compania americană Draken International nu a avut loc. A trecut doar o săptămână, dar vestea că Statele Unite susţin demersul statelor aliate europene să pregătească piloţi ucraineni a stârnit o avalanșă de comentarii. Dar în urmă cu patru luni, de exemplu, nimeni nu se aștepta la astfel de acțiuni din partea americanilor.

Trebuie să precizăm că este o schimbare totală de abordare, deoarece Statele Unite au precizat în ultimele luni ca avioanele de luptă F-16 nu se potrivesc nevoilor armatei ucrainene, ceea ce era contrar insistenţelor Kievului cu privire la necesitatea furnizării unor avioane de luptă moderne.

La fel ca în cazul Norvegiei, și în Țările de Jos un acord care presupunea vânzarea mai multor avioane F-16 a fost brusc sistat. Astfel, vânzarea a 12 avioane de luptă F-16 către aceeași companie americană nu mai are loc.

Un total de 40 de avioane de luptă urmau să fie vândute de Olanda către Draken International. 12 dintre ele au ajuns deja în SUA, dar dacă și celelalte 28 își vor urma să fie livrate rămâne neclar. Oficialii din Olanda spun acum că este vorba de un proces lung și necesită timp.

Chiar înainte de sfârşitul anului 2022, Ministerul olandez al Apărării a anunțat că a existat o întârzierea transferului de avioane F-16 către compania Draken International, fără a oferi mai multe detalii, precizând că este vorba de informații confidențiale.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel