Avionul de vânătoare F-35 ar putea avea probleme în depășirea noilor sisteme rusești de apărare antiaeriană

Ionel Copcea / 06 ian 2021 / 21:18

Jurnalul american The National Interest a publicat un articol în care se arată că noile sisteme rusești de apărare antiaeriană pot crea probleme chiar și pentru avionul de vânătoare de generația a cincea de tip F-35. În articol se reamintește faptul că, în scurt timp, în dotarea trupelor ruse va fi introdus noul sistem de rachete antiaeriene S-500. În același timp, are loc și înlocuirea vechilor sisteme S-300PS cu complexe de rachete moderne S-350 Vitiaz.

Potrivit autorului articolului (Dave Majumdar), noul sistem de apărare antiaeriană S-500 va ocupa nivelul superior al sistemului întrunit eșalonat de apărare antiaeriană al Rusiei. Rachetele acestuia au o bătaie de 600 de kilometri în distanță și 200 de kilometri în altitudine. Primul regiment dotat cu astfel de sisteme va intra în serviciul de luptă pentru apărarea Moscovei și a Raionului Industrial Central.

Potrivit datelor aflate la dispoziție, sistemul S-500 este capabil să detecteze și să lovească simultan până la 10 focoase de rachete balistice, care zboară cu viteze de până la șapte kilometri pe secundă. De asemenea, în compunerea acestuia se află rachete de interceptare, cu cap activ de autodirijare.

“Sistemul S-500 va fi foarte mobil și va dispune de o întreagă rețea de radare, capabile să asigure interceptarea și dirijarea la distanțe mari. Acesta va întrebuința radarul de conducere în luptă 91H6A(M), radarul modificat de descoperire și urmărire a țintei  96L6-TsP, precum și noile radare antirachetă multiregim 76T6 și 77T6”, a scris Majumdar.

Între timp, trupele ruse au început să primească și complexul mobil de apărare antiaeriană și antirachetă S-350 Vitiaz, care va înlocui vechile sisteme de rachete antiaeriene S-300PS. Noul complex va fi complementar cu complexele de rachete antiaeriene Buk-M3, S-300VM4, S-400 și S-500.

S-350 întrebuințează aceleași rachete ca și S-400, fiind capabil să distrugă ținte aflate la distanțe de 120 de kilometri și altitudini de 30 de kilometri. Acesta poate să lupte cu 16 ținte simultan. Un complex S-350 include o mașină de conducere, două radare și opt instalații de lansare.

“Militarii ruși intenționează să includă noile complexe într-un sistem integrat de apărare antiaeriană, creând astfel o apărare antiaeriană și antirachetă eșalonată. Unele dintre aceste sisteme noi sunt atât de performante, încât liderii militari americani se tem că și cele mai sofisticate avioane invizibile, precum F-22, F35 și B-2, vor avea probleme cu depășirea lor”, a concluzionat Majumdar. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy