Avioane sovietice AN-2, folosite pe post de drone momeală (Foto/Video). Azerbaidjanul se joacă cu apărarea aeriană a Armeniei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele azere au transformat mai multe avioane de producţie sovietică AN-2, pe care le-au scos din uz în urmă cu ceva ani, în ’’drone momeală’’ pe care care le folosesc în zona de conflict din Nagorno-Karabakh. Forțele azere folosesc biplanul AN-2 pe post de dronă momeală pentru a descoperii locul în care sistemele antiaeriene ale armatei armene sunt poziţionate.

Potrivit analiştilor militari OSINT ai publicaţiei OvertDefense.com, până la acesta oră şase avioane azere AN-2 au fost doborâte în urma schimburilor de focuri din regiunea disputată Nagorno-Karabak, pe măsură ce conflictul dintre armata azeră şi cea armeana s-a intensificat începând cu data de 26 august. 

Din câte se pare, azerii au decis să dea o altă utilitate zecilor de avioanelor AN-2, depăşite din punct de vedere tehnic, transformându-le într-un fel de drone momeală kamikaze, prin instalarea, cel mai probabil, a unor echipamente care permit pilotarea acestora de la distanţă.

În mai multe imagini şi materiale video publicate pe Twitter se poate observa cum avioanele AN-2 ale armatei azere zboară încet şi la altitudini joase, fiind o ţintă uşoară pentru sistemele anti-aeriene ale armatei armene.

La prima vedere am putea fi determinaţi să susţinem că azerii duc lipsă de tehnică militară şi folosesc ce le-a mai rămas prin hangare. Dar nu este aşa, deoarece forțele azere, după cum am spus, folosesc avioanelor AN-2 pe post de drone momeală ca să fie luate uşor la ţintă de sistemele anti-aeriene ale armatei armene şi astfel să-şi dezvăluie poziţiile pentru a putea fi reperate mai uşor de adevăratele drone.

Cu toate acestea, imaginile publicate pe Twitter, au generat o serie de întrebări în rândul analiştilor OSINT cu privire la faptul că aceste avioane AN-2 nu sunt doar ’’drone momeală’’, ci şi unele kamikaze, deoarece printre resturile unui AN-2 doborât a fost găsită şi o bombă neexplodată. 

În ciuda pierderilor înregistrate, în mai multe imagini din satelit realizate asupra aeroportul Yevlax din Azerbaidjan, la 28 august, se pot observa aproximativ 62 de aeronave AN-2. Acest detaliu i-a determinat pe experţii care au analizat imaginile să considere că strategia azerilor, în lupta cu sistemele anti-aeriene ale armatei armene, se bazează pe trimiterea a cât mai multor avioane controlate de la distanţă.

Cele mai recente imagini din satelit, realizate la 3 octombrie, au arătat că pe aeroportul Yevlax mai erau doar 26 de avioane AN-2. Nu este clar câte dintre cele 62 de avioane AN-2, descoperite iniţial, au fost folosite deja şi câte dintre acestea au fost mutate mai aproape de zona de conflict din Nagorno-Karabakh.

Un lucru este cert, azerii vor continua să folosească AN-2, deoarece aceste vechi avioane sunt văzute ca fiind depăşite din punct de vedere tehnic, iar pierderea lor nu înseamnă prea mult, comparativ cu daunele pe care le pot provoca ca drone momeală, forţelor armate armene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel