Avioane F-16 pentru Ucraina: Întreţinerea completă a acestor aeronave se face în Polonia, iar SUA garantează livrarea de piese de schimb

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tehnicieni americani, în timpul unui proces de mentenanță al unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force
Tehnicieni americani, în timpul unui proces de mentenanță al unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

Conform anunțului făcut de Bill LaPlante, adjunctul secretarului american al apărării, Ucraina este pregătită să primească avioane de luptă F-16 de la diferite țări europene, iar reparațiile și întreținerea completă a acestor avioane urmează să se facă în Polonia. Olanda, Danemarca și Norvegia au declarat că vor trimite Ucrainei avioane F-16, unele dintre acestea putând ajunge în primăvara anului 2024. 

Noile avioane de vânătoare F-16 ale Ucrainei, odată desfășurate pentru luptă, vor fi supuse unor lucrări de întreținere majoră în Polonia, stat membru NATO, a declarat marți un înalt oficial guvernamental american.

Bill Laplante, adjunctul secretarului american al Apărării pentru achiziții și logistică, a anunțat acest lucru în cadrul unui summit al apărării organizat de ziarul Politico la Washington.

Departamentul american al Apărării (DoD) va trimite Kievului piese de schimb pentru a se asigura că avioanele F-16 pe care le va primi Ucraina vor putea fi întreținute în mod corespunzător, a raportat DoD la 16 noiembrie, citând comentarii făcute de oficiali ai Pentagonului la începutul săptămânii. 

"Planul este de a efectua întreținerea complexă în Europa, în măsura în care putem, iar Polonia este unul dintre aceste locuri, dare se organizează și altele'', a declarat Laplante ca răspuns la întrebarea dacă se intenționează să se efectueze întreținerea complexă a acestor F-16 în Polonia, potrivit KyivPost.

Aceasta a fost prima confirmare de către un înalt oficial guvernamental american a planurilor unei națiuni NATO de a sprijini avioanele de luptă F-16 operate de Ucraina.

William A. LaPlante, subsecretarul american al apărării pentru achiziții, a declarat că avioanele F-16 pe care le va primi Ucraina sunt evaluate la aproape 1 miliard de dolari în total, astfel încât este vital să aibă piesele de schimb la îndemână pentru a se asigura că acestea continuă să funcționeze.

Oficialul american a ţinut să precizeze că Statele Unite intentioneza să furnizeze pentru început piese de schimb pentru toate echipamentele militare livrate Ucrainei şi că acestea să fie necesare pentru o perioadă de 90 de zile.

Potrivit lui LaPlante, fără piese de schimb, avioanele F-16 pe care le primesc ucrainenii ar putea fi consemnate la sol în doar câteva luni. 

"Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple", a spus oficialul american. "Și doar pentru că alte țări își furnizează avioanele, trebuie să ne asigurăm că, dacă ele nu furnizează piesele de schimb, noi găsim piesele de schimb și le furnizăm".

Furnizarea de avioane F-16 este menită să fie sustenabilă, a spus LaPlante.

Între timp, piloții ucraineni sunt instruiți de aliații occidentali pentru a opera avioanele de luptă. Un centru de pregătire F-16 din România a fost deschis la 13 noiembrie.

Olanda va furniza 12-18 avioane F-16 în scopuri de antrenament, dar avioanele vor rămâne proprietatea olandeză și vor fi pilotate doar pe teritoriul NATO, a declarat Ministerul olandez al Apărării.

Antrenamentul piloților ucraineni a început în Danemarca în luna august a acestui an, în parteneriat cu alte națiuni din "coaliția avioanelor de luptă". Ulterior, Washingtonul a anunțat că va lansa propriile sesiuni de antrenament pentru aviatorii ucraineni în octombrie.

"Coaliția avioanelor de luptă" a fost formată inițial în iulie cu scopul de a folosi resursele și facilitățile aliaților Ucrainei pentru a ajuta la pregătirea piloților ucraineni.

Deși ritmul achizițiilor de F-16 și al pregătirii s-a accelerat, se estimează că primii piloți ucraineni care vor urma cursuri de pregătire pentru avioanele de luptă F-16 nu vor fi pregătiți să le piloteze până în vara anului 2024.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel