Avioane de luptă americane F-15 au fost dislocate, suplimentar, în Polonia

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Avioanele de vânătoare americane F-15 au sosit, pe 10 februarie, la baza aeriană din Łask, pentru a sprijini flancul estic, ca parte a misiunii NATO de Poliție Aeriană, a informat ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, pe contul său de twitter.

Aeronavele F-15 Eagles aparțin Aripii 48 Luptă a Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE), care este staționată în Marea Britanie, la baza Royal Air Force (RAF) Lakenheath.

În comunicatul de presă privind dislocarea aeronavelor, USAFE a menționat că avioanele F-15 aduse în Polonia sunt suplimentare – ”extra fighters”, față de o misiune obișnuită de poliție aeriană și ”vor amplifica capacitatea de luptă și descurajare a aliaților, pe măsură ce Rusia continuă realizarea dispozitivului militar în și în jurul Ucrainei”.

F-15 americane vor acționa împreună cu F-16 poloneze și daneze care execută deja misiunea de poliție aeriană a NATO de la baza aeriană Siauliai, Lituania. Pe lângă activitatea principală de Air Policing, aeronavele F-15 se vor antrena și pentru misiuni aer-aer și aer-sol, se mai precizează în comunicatul USAFE.

„Desfășurarea avioanelor americane F-15 în Polonia ridică capabilitățile de apărare colectivă pe flancul estic al NATO și misiunea de poliție aeriană îmbunătățită”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul Comandamentului Aerian Aliat și comandant al USAFE. „Angajamentul aeronavelor și aviatorilor americani demonstrează solidaritatea Alianței, în timp ce continuăm să lucrăm împreună în unitate pentru a ne îndeplini misiunea defensivă.”

Potrivit fotografiilor postate pe contul de twitter al Ministerului Apărării polonez, la baza aeriană Łask au fost dislocate cel puțin patru avioane F-15. Aripa 48 Luptă dislocată la baza RAF Lakenheath are trei escadrile de F-15 (două F-15E și una F-15C), iar din 2021 a primit și avioane F-35, de generația a 5-a, cu care se va forma o a patra escadrilă.

Varianta F-15C este dedicată misiunilor de luptă aeriană, având în echipare inclusiv rachete aer-aer AIM-120 cu raza de acțiune de până la 160 km, în funcție de configurație. Poate opera până la o altitudine de 20.000 de metri și atinge o viteză ascensională maximă de 340 m/s, fiind unul dintre cele mai puternice avioane tactice de luptă din lume.

Pentru misiuni de bombardament sunt întrebuințate F-15E, care pot avea la bord inclusiv rachete de croazieră AGM-158 JASSM cu o rază de acțiune de 370 km. Astfel, aproape imediat după decolare pot lansa rachete către obiective din enclava Kaliningrad aflate la 300 – 400 km de aerodromul Łask.

Dislocarea avioanelor americane F-15 în Polonia pare făcută în regim de urgență, pe fondul evoluțiilor recente în dialogul Rusia-NATO. Aproape concomitent cu trimiterea aeronavelor în Polonia, SUA au dislocat și în România avioane de luptă F-18 Super Hornet de pe portavionul Harry S. Truman aflat în Marea Mediterană.

Surse: 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel