Un sistem Panțir-S1 al Armatei Serbiei s-a răsturnat pe o autostradă lângă Belgrad

Sistem Panțir S-1 răsturnat pe o autostradă din Serbia. Sursă foto: Defense Brief
Sistem Panțir S-1 răsturnat pe o autostradă din Serbia. Sursă foto: Defense Brief

Un sistem de rachete de apărare antiaeriană Panțir-S1 al Armatei Serbiei a fost implicat într-un accident pe o autostradă de lângă Belgrad.

Incidentul a avut loc pe data de 9 aprilie. În accident a fost implicat un sistem Panțir-S1 pe care Serbia l-a achiziționat anul trecut din Federația Rusă. 

Ministerul Apărării de la Belgrad a confirmat că în data de 9 aprilie, în jurul orei 7:30, a avut loc accidentul. Potrivit sursei citate, un soldat a fost rănit ușor ca urmare a celor întâmplate. O anchetă a fost demarată pentru a stabili cauza accidentului.

În scurta sa precizare, Ministerul Apărării de la Belgrad nu spune dacă sistemul a fost avariat ca urmare a accidentului.

Armata transporta sistemul într-un poligon în momentul în care acesta s-a răsturnat.

Publicația Defense Brief precizează însă că există anumite informații cu privire la faptul că o rachetă - probabil o rachetă sol-aer de tipul 57E6-E - s-a desprins de sistem în momentul impactului.

Din fotografii se poate observa că nu a existat o coliziune cu un alt vehicul, ci cel mai probabil sistemul s-a răsturnat într-un viraj din cauza vitezei prea mari.

Sursa citată precizează că sistemele Panțir-S1 nu se află la primul incident de acest fel. Sistemul este extrem de greu iar șasiul camioanelor KamAZ-6560 nu face uneori față manevrelor. În martie 2019, tot un sistem Panțir-S1 de data aceasta aflat sub comanda Armatei Rusiei, a fost implicat într-un accident similar. Atunci sistemul a suferit daune mai mari.

 

Serbia achiziționează sisteme de apărare antiaeriană Panțir-S1 din Rusia

 

În dotarea Armatei sârbe vor intra șase siteme de tip Panțir-S1 achiziționate din Federația Rusă. 

În octombrie 2019 președintele sârb Aleksandar Vucic anunța că Rusia și Serbia  au încheiat un contract pentru livrarea de sisteme de rachete și artilerie antiaeriană Panțir-S1. Livrarea sistemelor de rachete antiaeriene Panțir ca parte a contractului semnat anul trecut între Serbia şi Rusia, a fost încheiată la începutul lunii martie.

Sistemul Panțir-S1 este un sistem combinat de arme/rachete cu autopropulsie, construit în Rusia, care este amplasat pe camioane 8x8. Sistemul de tunuri transportabile/SAM include până la 12 rachete sol-aer dispuse în două grupuri cu 6 lansatoare pe turelă și o pereche de tunuri de 30 mm.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel