Tratatul INF: Lavrov acuze grave la adresa SUA

Vlad Manolache |
Data actualizării: | Data publicării:
S. Lavrov
S. Lavrov

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat sâmbătă SUA că exercită presiuni asupra aliaţilor lor din NATO în disputa legată de Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), transmite dpa.

Tratatul INF - semnat de preşedintele american Ronald Reagan şi de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov - interzice utilizarea unei serii întregi de rachete cu raze de acţiune între 500 şi 5.500 km.

''Vrem să le arătăm rachetele despre care americanii cred că încalcă tratatul. (...) Nu avem niciun dubiu că SUA le-au dat ţărilor NATO ordinul 'Nu mergeţi acolo!' '', a spus Lavrov în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen.

''Este o decizie finală''

 

Serghei Lavrov a adăugat că în ultimele luni Washingtonul nu a manifestat vreun interes în menţinerea INF şi că SUA plănuiesc de mult timp să părăsească acest tratat. ''Nu este absolut nicio invitaţie la dialog, este o decizie finală'', a adăugat oficialul rus.

SUA şi Alianţa Nord-Atlantică susţin că sistemul de rachete de croazieră rus SSC-8 încalcă Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Rusia şi SUA în 1987.

La rândul său, Moscova acuză SUA că instalarea de rachete cu lansare verticală Mk-41 în dispozitivul său de apărare antirachetă din Europa, inclusiv în România, încalcă acest tratat, potrivit presei ruse.

La începutul lunii februarie, Washingtonul a anunţat că se va retrage din INF, ceea ce a determinat Rusia să ameninţe cu suspendarea participării sale la acest tratat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel