Rusia cere eliberarea imediată și întoarcerea mercenarilor din Wagner Group la Moscova, dar Belarus nu cedează

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Tensiunile dintre Belarus și cel mai apropiat aliat al său, Federația Rusă, par departe de a se soluționa. Dimpotrivă, ele par să se acutizeze pe zi ce trece în contextul în care pe 9 august în Belarus vor avea loc alegeri prezidențiale. 

Președintele statului, Aleksandr Lukașenko, aflat la putere de peste un sfert de veac, se pregătește de un scrutin electoral sub semnul protestelor și adversitatea Moscovei. În tot acest context, autoritățile de la Minsk au arestat 33 mercenari ruși din Wagner Group, acuzați că ar fi încercat să destabilizeze țara. 

Lukașenko îi acuză pe mercenarii ruși din Wagner Group că plănuiau să organizeze „un masacru” la Minsk înaintea alegerilor prezidențiale.

De partea cealaltă Moscova neagă vehement că cei reținuți ar fi din Wagner Group și a anunțat sec că e vorba despre cetățeni angajați ai unei firme de securitate privată care se deplasau spre America de Sud. 

CITEȘTE ȘI: Disputa dintre Rusia și Belarus se adâncește după reținerea mercenarilor din Wagner Group. Rușii spun că au 'pierdut zborul'

 

Moscova cere eliberarea imediată și întoarcerea în Rusia a mercenarilor din Wagner Group. Belarus nu cedează

 

Azi, prin vocea Mariei Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Moscova a cerut din nou eliberarea imediată a celor reținuți și întoarcerea lor la Moscova. „Repetăm. Nu există dovezi împotriva cetățenilor ruși reținuți în Belarus. Ei trebuie să se întoarcă în Rusia”, a transmis Zakharova, citată de RIA Novosti.

Dar Belarusul nu pare să cedeze. Lukaşenko a anunțat tot azi că mercenarii ruși reținuți au încălcat legea. Situația e cu atât mai complexă cu cât întreg scandalul e un triunghi cu trei jucători. Pentru că mercenarii Wagner sunt „omuleții verzi” din Crimeea anexată ilegal de către Federația Rusă în 2014, Kievul solicită și ea ca Minskul să îi extrădeze pe cei arestați.

Dar Belarus urmează să invite atât Rusia, cât şi Ucraina la un dialog pe acest subiect controversat. Președintele Lukaşenko a anunţat că a ordonat invitarea unor procuror ruşi şi ucrainei care să participe la anchetă.

CITEȘTE ȘI: Rusia desfășoară tancuri și trupe la granița Belarusului pentru exerciții

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel