Rusia acționează progresiv la prezența NATO în Marea Neagră. “Sea Breeze 2020” deranjează Moscova

Cătălin Costea |
Data publicării:

De-a lungul timpului, s-a putut observa cu ușurință că modul în care Rusia răspunde acțiunilor externe pe care le consideră amenințări la adresa securății naționale este unul bazat pe măsuri progresive și reacții ferme, cu un puternic caracter descurajator. Extinderea NATO spre est, și în special prezența trupelor sale în proximitatea frontierelor rusești, figurează pe primele locuri din lista amenințărilor externe pentru combaterea cărora Moscova alocă resurse uriașe.

Desfășurarea exercițiului internațional “Sea Breeze”, organizat anual de Ucraina și SUA în Marea Neagră și cu participarea altor țări membre sau partenere NATO, a deranjant în permanență Rusia, însă după anexarea Crimeei în 2014 a început să fie perceput ca o amenințare directă asupra intereselor rusești în Marea Neagră, iar reacțiile Moscovei au devenit tot mai agresive.

,,Exercițiile Sea Breeze 2020 și activitatea NATO în regiunea Mării Negre nu corespund necesităților reale de asigurare a securității, aceste acțiuni nu consolidează, ci slăbesc securitatea regională”, a declarat în urmă cu două zile, pentru RIA Novosti, viceministrul de externe al Rusiei, Aleksandr Grușko.

„Sunt niște exerciții care fac parte din lanțul acțiunilor NATO pe flancul estic, e o nouă demonstrație a faptului că NATO percepe existența unei amenințări dinspre est. Toată această activitatea nu corespunde unor necesități reale de asigurare a securității, subminează stabilitatea regională, creează noi linii de divizare în Europa”, a mai adăugat Grușko.

La sfârșitul lunii iunie 2019, cu câteva zile înainte de începerea exercițiului “Sea Breeze 2019”, Rusia a blocat, printr-o notificare ulterioară celei ucrainene, un raion naval foarte mare, de aproximativ 8.000 kmp, în nord vestul Mării Negre, zonă în care urma să aibă loc faza activă a exercițiului. Situația creată a determinat organizatorii să refacă planurile de desfășurare a exercițiului, iar acesta nu și-a mai atins obiectivele planificate privind acțiunile comune pe mare.

În acest an, reacția Rusiei pare să capete o nouă dimensiune, cea a concentrării masive de forțe și mijloace în Marea Neagră și desfășurarea de exerciții de amploare cu trageri de luptă simultan cu derularea exercițiului “Sea Breeze 2020”.

Astfel, în cadrul verificării inopinate asupra nivelului de pregătire a trupelor, pe 20 iulie, forțe și mijloace aparținând Regiunii Militare Sud au executat, în Marea Neagră, un exercițiu aero-naval de amploare, care a inclus activități de distrugere a unei grupări navale a adversarului. debarcarea desantului maritim pe o porțiune de litoral neamenajat și simularea executării unor atacuri cu rachete de croazieră Kalibr.

Scenariul exercițiilor rusești - jucate cu peste 3.000 de militari, 300 de unități de armamente, tehnică militară și specială din cadrul Flotei Ruse din Marea Neagră, inclusiv nave de luptă, auxiliare și aparate de zbor - reprezintă un mesaj clar privind acțiunile pe care Rusia este în măsură și este dispusă să le aplice în cazul în care forțele membre și partenere NATO ar dori mai mult de la “Sea Breeze”.

Prezența în Marea Neagră a distrugătorului american Porter, monitorizat continuu de navele rusești de la traversarea Bosforului pe 19 iulie, aduce cel mai probabil un echilibru în manifestarea ostilităților rusești față de mijloacele participante la “Sea Breeze 2020”. Cu toate acestea, nu este exclus ca, în anumite momente, piloți sau chiar comandanți de nave ruși să încerce unele acțiuni de intimidare și provocare, precum zboruri razante deasupra navelor NATO sau menținerea unor cursuri agresive de deplasare a navelor de luptă.

De asemenea, este interesant de urmărit care va fi următorul nivel de reacție al Rusie la exercițiul “Sea Breeze” din 2021 și dacă acesta va include prezența armelor de ultimă generație, precum rachetele supersonice, cu care președintele Putin alimentează în ultimii ani mândria națiunii ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel