Discuție despre donația Olandei: Întreg sistemul Patriot sau componente? / Putin spune că Rusia produce triplu decât SUA și va „sparge Patriot ca pe nuci”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator Patriot / Bundeswehr
Lansator Patriot / Bundeswehr

Deși discuția principală din ultimele zile s-a mutat dinspre sistemele antiaeriene către livrarea de tancuri către Ucraina, capacitățile de apărare aeriană sunt și vor rămâne vitale pentru Kiev, în pregătirea unor contraofensive militare pentru recuperarea teritoriilor ocupate ilegal de Federația Rusă.

Washingtonul a reușit să convingă statele europene de necesitatea unei suplimentări a asistenței militare pentru Ucraina, iar apărarea aeriană a rămas una dintre componentele cheie pe lista de ajutor pentru Kiev.

Pachetul negociat la Ramstein va include, printre altele, donația Regatului Unit de tancuri Challenger 2, contribuția Germaniei cu vehicule de luptă de infanterie Marder, donația Franței de tancuri ușoare AMX, donația Suediei de vehicule și obuziere, donația Danemarcei și Estoniei de obuziere, donația Letoniei de mitraliere și sisteme aeriene fără pilot și donația Lituaniei de elicoptere Mi-8, la care se adaugă achiziția Canadei a unui sistem antiaerian NASAMS.

De asemenea, americanii au reușit să obțină și contribuțiile Germaniei și Țărilor de Jos privind capacitățile de apărare aeriană antirachetă Patriot, care se vor alătura sistemului Patriot promis de americani.

 

Olanda trimite lansatoare și rachete Patriot, dar nu tot sistemul

Foto: Patriot, Bundeswehr

Acum o săptămână, premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat ţara sa intenţionează să trimită Patriot Ucrainei.

Dacă în cazul Germaniei lucrurile au fost de clare, Berlinul anunțând că va trimite un sistem complet, în privința Olandei situația nu părea încă tranșată.

Totuși, un oficial militar de rang înalt de la Pentagon s-a referit, într-o conferință de presă, la contribuția Olandei. Oficialul american spune că Olanda va trimite rachete și sisteme de lansare.

Acesta lasă să se înțeleagă că Țările de Jos vor integra componentele ce vor fi trimise în Ucraina în cadrul sistemelor Patriot furnizate de SUA sau de Germania. 

Nu este clar dacă Olanda va trimite și alte componente ale sistemului Patriot precum stația de comandă, sistemul radar (AN/MPQ-53 sau 65/65A -RS) ori stația de control al focului, (ECS) AN/MSQ-104.

”Am înțeles că Țările de Jos vor furniza rachete, lansatoare și (vor asigura n.r. ) antrenamentul pentru Patriot și că Germania va furniza o baterie Patriot”, a declarat oficialul de la Pentagon.

Foto: Raytheon

 

Rachete antiaeriene - Putin spune că Rusia produce "de trei ori mai multe" rachete decât produc SUA pentru Patriot

 

În tot acest timp, Vladimir Putin dă asigurări că Rusia produce cum știe ea mai bine - mult.

Astfel, preşedintele rus a declarat marţi, ca răspuns la relatările privind lipsa de muniţii a armatei ruse, că Rusia produce rachete antiaeriene cât restul lumii la un loc.

"În ceea ce priveşte apărarea antiaeriană de diferite clase, producţia rusă este comparabilă cu producţia mondială", a afirmat Putin în cursul unei întâlniri la Kremlin cu Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina.

Rusia, a susţinut Vladimir Putin, produce "de trei ori mai multe" rachete antiaeriene decât produc SUA pentru sistemele lor de apărare antiaeriană Patriot.

"Performanţa sa militară în practică arată că apărarea antiaeriană rusă este cea mai bună din lume. Şi, desigur, sistemele noastre sunt moderne şi fiabile. Multe se pot întâmpla, dar în general funcţionează fără erori", a afirmat preşedintele rus, citat de Agerpres.

Putin declarase dup[ vizita lui Zelenski ]n SUA că Rusia sa va găsi "un antidot" pentru rachetele Patriot pe care le consideră "destul de învechite" şi care - potrivit lui - "nu sunt la fel de performante" ca sistemele S-300 ruseşti, sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune.

"Le vom sparge ca pe nuci", a spus el despre sistemele americane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel