Istoria

În octombrie 1914, la puțin timp după începerea Primului Război Mondial, Imperiul Țarist se găsea în situația dificilă de a rămâne izolat, comunicația Rusiei cu Occidentul și SUA fiind complet întreruptă după închiderea Dardanelelor.

Scris de: Tudor Curtifan       30 sep, 15:34

Preşedintele chilian Salvador Allende a fost răsturnat de la putere şi asasinat în urma unei lovituri de stat a armatei, sub conducerea generalului Augusto Pinochet. 

Scris de: Mihai Ciobanu       10 sep, 09:10

Deciziile politice eronate și lacomele aspirații teritoriale  ale marilor puteri care au eșuat în lanț să prevadă uriașa catastrofă ce avea să vină au reprezentat cauzele principale ale Primului Război Mondial. Iar imperii au plătit prețul suprem.

Scris de: Tudor Curtifan       09 sep, 16:01

Generalul (rtr.) Constantin Mihalcea, erou al Armatei Române, a murit la vârsta de 104 ani. Eroul Constantin Mihalcea a fost ultimul Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul".

Scris de: Darius Muresan       03 sep, 20:59

Pe 28 august 1916, acum exact 102 ani, Armata Română trecea Carpații și trăgea primele gloanțe în Primul Război Mondial.

Scris de: Tudor Curtifan       28 aug, 15:10

Mărturiile lui Victor Suvorov, ”spionul condamnat la moarte”, controversate și criticate de istorici, susțin că Stalin ar fi intenționat primul să-și atace aliatul, Hitler. La fel de importante sunt, pentru noi, datele care arată ce s-ar fi întâmplat cu România,...

Scris de: Tudor Curtifan       26 aug, 15:53

Luni, 27 august, la ora 9.00, în toate unitățile militare ale Armatei României vor fi organizate ceremonii de comemorare a mareșalului Constantin Prezan, la împlinirea a 75 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Scris de: Tudor Curtifan       26 aug, 14:31

Puține evenimente au stârnit o asemenea controversă în istoria României precum cele petrecute la 23 August 1944.

Scris de: Tudor Curtifan       23 aug, 16:25

Pactul Ribbentrop-Molotov, de la semnarea căruia se împlinesc joi 79 de ani, a marcat o pagină întunecată în Europa şi a afectat inclusiv istoria românilor, subliniază ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, într-o postare pe Facebook, citată de...

Scris de: S.I. Catalin       23 aug, 15:35

Visul 'socialismului cu faţă umană' a intrat în istorie odată ce 'Primăvara de la Praga' a fost zdrobită de trupele Pactului de la Varşovia în urmă cu exact o jumătate de secol. Cehii şi slovacii, în prezent membrii în NATO, rememorează acum acest capitol trist şi...

Scris de: Tudor Curtifan       20 aug, 20:37

Istoricul Alin Ciupală explică de ce România s-a îndreptat, la sfârşitul secolului XIX, spre o alianţă cu Germania şi care a fost contextul în care s-a semnat acest tratat, în perioada în care se puneau bazele formării Antantei.

Scris de: Mihai Ciobanu       19 aug, 16:50

Bătălia de la Stalingrad – Volgograd-ul de azi - reprezintă nu doar un important moment de cotitură pentru soarta celui de-al Doilea Război Mondial, ci și o adevărată tragedie pentru Armata Română.

Scris de: Tudor Curtifan       18 aug, 13:14

Japonia a adus joi un omagiu victimelor atacului nuclear lansat în urmă cu 73 de ani de Statele Unite asupra oraşului Nagasaki, în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Scris de: S.I. Catalin       09 aug, 12:14

Acum 101 ani, românii strigau la Mărășești ”Pe aici nu se trece”, și nu s-a trecut. Istoricul Manuel Stănescu ne prezintă câteva aspecte specifice acelui an de foc pentru țara noastră, într-un interviu exclusiv.

Scris de: Sebastian Florea       06 aug, 11:14

Pe 4 august 1919, acum 99 de ani, Armata Română desăvârșea una din cele mai importante acțiuni din istoria sa - intrarea în Ungaria, cucerirea Budapestei și distrugerea Republicii Sovietice Ungare.  

Scris de: Tudor Curtifan       04 aug, 16:52

Aproximativ 800 de grenade incendiare, provenind din Primul Război Mondial, au fost scoase de pirotehnişti din depozitul descoperit la Topliţa. Operațiunea va fi reluată miercuri dimineața.

Scris de: Bianca Ştefan       31 iul, 21:42

Daniela Zaharia, istoric, a vorbit despre Marea Unire, dar și despre primul Jihad din lumea arabă.

Scris de: Florentina Constantin       29 iul, 17:40

Istoricul Daniela Zaharia a declarat, în cadrul unui interviu DCNews, că România a avut doi negociatori în Conferința de Pace de la Paris, Ionel Brătianu, cel rău, și Alexandru Vaida Voievod, cel bun.

Scris de: Bianca Ştefan       29 iul, 15:08

Prezentă la interviurile DCNews, Daniela Zaharia, istoric, a vorbit despre Marea Unire și intervenția României în Ungaria.

Scris de: Florentina Constantin       29 iul, 14:50

 Majoritatea ruşilor pun la îndoială faptul că astronauţii americani au ajuns pe lună în 1969, iar Statele Unite au falsificat date pentru a dovedi contrariul, potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei Publice din Rusia (VTsIOM), informează agenţiile de...

Scris de: Ion Voicu       29 iul, 13:50

Janina Lewandowska Dowbor, singura femeie ofițer polonez printre prizonierii luați de sovietici în timpul invaziei Poloniei, asucunde o poveste tragică.

Scris de: Tudor Curtifan       28 iul, 12:49

O echipă de cercetători a descoperit epava unei nave de război ruseşti care a naufragiat acum 113 ani în largul coastelor Coreei de Sud.

Scris de: Tudor Curtifan       19 iul, 12:17

Contribuţia Franţei şi a Misiunii Militare Franceze conduse de generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea şi instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial" va fi organizată de Academia Română, joi, la Conacul General Berthelot, din comuna cu acelaşi nume, din...

Scris de: Tudor Curtifan       17 iul, 13:21

Pe data de 30 noiembrie 1939 începea așa-zisul „Război de iarnă” dintre URSS și micuța Finlanda care a avut curaj să se opună lui Iosif Vissarionovici Stalin.

Scris de: Tudor Curtifan       15 iul, 16:04

Franţa sărbătoreşte ziua naţională la 14 iulie. Aceasta marchează aniversarea căderii Bastiliei (1789). Situată în Vestul Europei, Franţa are limite Belgia, Luxemburg, Germania, Elveţia, Italia, Monaco, Marea Mediterană, Spania, Andorra, Oceanul Atlantic şi Canalul Mânecii.

Scris de: Elena Badea       14 iul, 09:47

La Kursk, Armata germană a încercat să închidă forțele sovietice într-o capcană și să distrugă Armata rusă prinsă la mijloc, întorcând decisiv războiul din Est din nou în favoarea Germaniei după dezastrul de la Stalingrad. Dar nemții au întâmpinat...

Scris de: Darius Muresan       01 iul, 16:38

William Taubman, biograful lui Nikita Hrușciov, liderul sovietic care a după moartea lui Stalin a câștigat lupta pentru putere și a condus URSS până în 1964, povestește despre o posibilă confruntare între URSS și SUA.

Scris de: Tudor Curtifan       15 iun, 22:42

În primul deceniu după Hristos, Ierusalimul se afla sub controlul Imperiului Roman. Sicarii, un grup – fanatic religios – de evrei, urmăreau șubrezirea autorității romane și eliberarea Țării Sfinte, prin acte de violență, rebeliune și asasinate. Întreaga operațiune era...

Scris de: Tudor Curtifan       11 mai, 10:47

Regele Ferdinand.  Forțelor Navale Române  i-au comemorat pe  marinarii de la bordul distrugătorului Regele Ferdinand căzuți la datorie în luna mai a anului 1944.

Scris de: Crişan Andreescu       14 mai, 10:56

Lecţie de patriotism şi respect faţă de ţară dată de un veteran în vârstă de 100 de ani. 

Scris de: Mihai Ciobanu       23 apr, 11:14

Click pentru a naviga in paginile din categoria ISTORIAurmatoarea

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2018 - Toate drepturile rezervate.
defense.n-nxt.24