Dogfight în 2003 între un F-22 vs. cinci F-15. Raptor și-a câștigat reputația de cel mai bun avion din lume (Video)

F-22, sursă foto: US Air Force
F-22, sursă foto: US Air Force

Nu puțin sunt cei care consideră că avioanele americane de generația a V-a F-22 Raptor sunt cele mai bune avioane din lume. Unul din argumentele susținătorilor F-22 e și un exercițiu din 2003, când un F-22 a dominat o luptă aeriană cu cinci F-15 în cadrul unui exercițiu al US Air Force.

Cei de la Business Insider au readus pe agenda publică un episod de acum câțiva ani când un F-22 Raptor s-a duelat cu cinci avioane F-15. La vremea respectivă, exercițiul militar a făcut subiectul și unei emisiuni a postului de televiziune History Channel.

E vorba de un dogfight între un F-22 Raptor - considerat de mulți ca fiind cel mai performant avion de luptă din lume - și cinci aparate F-15 Eagle. 

Amintim că F-22 Raptor ar fi trebuit să înlocuiască aeronavele F-15, dar producția a fost oprită din mai multe motive la doar 187 de aparate. Chiar și așa, F-22 și-a dovedit măiestria și și-a demonstrat reputația de cel mai performant avion din lume.

În exercițiul menționat, avionul F-22 a înfruntat cinci aparate F-15. F-22 l-a avut la manșă pe pilotul american Timothy Merrell, în timp ce aeronavele F-15 au fost și ele pilotate tot de piloți experimentați de Raptor.

Lupta a fost dominată de F-22 care a reușit să își „doboare” toți adversarii. Evident, nu au fost folosite rachete aer-aer, dar a fost simulată o luptă reală, piloții luându-se în vizor și simulând lansări de rachete.

F-22 și-a spulberat adversarii. Iar unii nici măcar nu au apucat să vadă aeronava F-22 și au fost „loviți”. În documentar Merrell spune că marea sa îngrijorare a fost că va rămâne fără „muniție”. El a concluzionat amuzat că nu și-ar dori să piloteze o aeronavă aflată într-o confruntare cu un F-22.

 

F-22, poate cel mai performant avion de luptă din lume. Dar prea scump, chiar și pentru americani

 

F-22 Raptor este fără îndoială unul dintre cele mai performante avioane de luptă din lume. Din păcate din cauza costurilor foarte ridicate, coroborat cu dezvoltarea aeronavelor de generația a V-a de către Rusia și China, dar și a faptului că SUA au interzis exportul aeronavelor, producția F-22 a fost stopată.

SUA s-au axat pe F-35, mai ieftin decât F-22. Prețul unui F-22, pe unitate, se ridică la aproximativ 150 de milioane de dolari. În comparație, costul pe unitate pentru F-35 a scăzut sub 100 de milioane de euro.

Potrivit unui anunț din 2019 al Pentagonului, F-35A, cea mai comună versiune a avioanelor, costa 82,4 milioane de dolari în 2020, urmând să scadă la 79,17 milioane de dolari în 2021 și la 77,9 milioane în 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel